Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, 12:31

Λήξη προθεσμίας για τα φέρι της ΣαλαμίναςΛήγει σήμερα η προθεσμία του υπουργείου Ναυτιλίας προς τις δύο κοινοπραξίες των φέρι μπόουτ στη Σαλαμίνα, να προσκομίσουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής κάλυψης προς τρίτους, βάση ευρωπαϊκής οδηγίας, καθώς σε…
διαφορετική περίπτωση θα αναστείλει τις άδειες τους, θα μετατρέψει τις γραμμές σε «δημόσια υπηρεσία» και θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την κάλυψή τους από άλλες εταιρείες.

Η Οδηγία 2009/20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεώνει πλέον όλα τα πλοία χωρητικότητας άνω των 300 GT, από 1ης Ιανουαρίου του 2012, να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για απαιτήσεις υπέρ τρίτων, με στόχο να εξασφαλίζεται η επαρκής αποζημίωση των επιβατών, σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς κατά τη διάρκεια του πλου. Διευκρινίζεται ότι τα πλοία που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες γραμμές έχουν ασφαλιστική κάλυψη, αλλά όχι υπέρ τρίτων σε περίπτωση ατυχήματος.

Την οδηγία έχουν εφαρμόσει τα πλοία σε όλες τις πορθμειακές γραμμές εκτός από τη Σαλαμίνα, ενώ το υπουργείο αναφέρει ότι έχει δώσει έως τώρα τρεις προθεσμίες στις δύο κοινοπραξίες για την εφαρμογή της. Από την πλευρά τους, οι κοινοπραξίες των φέρι στη Σαλαμίνα ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη οδηγία αφορά μόνο τα ποντοπόρα πλοία και όχι τα πλοία που κινούνται εντός λιμένα.

Για το θέμα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ενημέρωσε την Παρασκευή του βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά, ενώ σήμερα ο δήμαρχος Σαλαμίνας έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Δρίτσας, ζήτησε να δοθεί νέα παράταση στους πλοιοκτήτες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Ιωάννης Τσαβαρής, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία του νησιού, τυχόν ακινητοποίηση των πλοίων.

«Θεωρούμε αυτονόητη τη συμμόρφωση των συγκεκριμένων πλοιοκτητών με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, ωστόσο η πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου και μια μικρή παράταση που θα εξυπηρετεί το σκοπό αυτό με συζήτηση που θα οργανώσει ο δήμαρχος Σαλαμίνας, παρουσία των εμπλεκομένων φορέων, είναι συνεπώς αναγκαία» τονίζουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Α’ και Β’ Πειραιά, Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη.

Πάντως, το υπουργείο εμφανίζεται αμετακίνητο και ανακοίνωσε ότι, μετά την παρέλευση της σημερινής προθεσμίας, το επιβατικό κοινό που κάνει χρήση της εν λόγω πορθμειακής γραμμής θα πρέπει απαραιτήτως να επικοινωνεί με τις Λιμενικές Αρχές Σαλαμίνας (Τηλ:210-4677277) και Περάματος (Τηλ:210-4410441), ώστε να τους παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες σχετικά με τη δυνατότητα και τον τρόπο μετακίνησής τους.

athina984.gr

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.


Σχετικές ειδήσεις