Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, 02:46

ΠΕΜΕΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Μάι 2013Κεφάλαιο – κυβέρνηση – Ε.Ε συνεχίζουν την επίθεση ανελέητα σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, με την βία και την καταστολή καταργούν την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές ΣΣΕ, να δουλεύουμε στα εργασιακά γκέτο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με μισθούς πείνας και χωρίς κοινωνικοασφαλιστική προστασία.
Επιβεβαιώνουν με τις πράξεις τους, με την πολιτική τους, ότι η επιδιωκόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου είναι εργασιακός μεσαίωνας για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους. Το κλίμα της ανάκαμψης που προσπαθούν να διαμορφώσουν τα «παπαγαλάκια» του κεφαλαίου στα ΜΜΕ, προσκρούει στην κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει ο εργαζόμενος λαός.
Συμπαραστάτης τους η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που δήλωσε ότι «είναι νόμιμα και εύλογα τα επιχειρήματα των εργοδοτών για την άρνησή τους για υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Με την ανεργία στο 27,2%, κεφάλαιο – κυβέρνηση παίρνουν μέτρα στην κατεύθυνση  «δουλειά να είναι και όπως να’ναι»,  πετούν ξεροκόμματα στους ανέργους  για ανασφάλιστη ολιγόμηνη εργασία με προγράμματα του ΟΑΕΔ και μισθούς των 300 – 400 ευρώ, στους ναυτεργάτες μέσω του δουλεμπορικού παραμάγαζου του ΓΕΝΕ με το πρόγραμμα «Νέαρχος» για μισθούς σε αξιωματικούς των 1000 ευρώ και στα πληρώματα για 800 ευρώ. Αυτά τα μέτρα επιδεινώνουν την άθλια κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων με πρόσθετα χτυπήματα σε βάρος των συντάξεων, της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, με δραματική επιδείνωση στην Παιδεία, την Υγεία.
Ένα αίσχος που ζούμε επί σειρά ετών επικυρώνεται και διευρύνεται με το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» που προωθεί η κυβέρνηση και αποτελεί συνέχεια του ν.4150/2013 «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις». Πλούτος και χλιδή από την μία, εργασιακό χάος – πλωτές «βόμβες» από την άλλη.
Στο νομοσχέδιο στα επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής καταργεί τις συμβάσεις ναυτολόγησης, πλοίαρχο, κυβερνήτη, πλήρωμα τους κατατάσσει  «Επιβαίνοντες» (άρθρο 1, παρ.η).
Στο άρθρο 3 στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής που μεταφέρουν μέχρι 99 επιβάτες, δίνει την δυνατότητα να ναυλώνονται χωρίς να έχουν στη σύνθεση πλοίαρχο και πλήρωμα.
Στο άρθρο 4 με την μέθοδο  των «ειδικών αδειών» από τις λιμενικές αρχές μπορούν τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής να χρησιμοποιηθούν μεταφέροντας επιβάτες από διάφορα λιμάνια.
Στο άρθρο 5 «Στελέχωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής – Κυβερνήτης», ανατρέπονται οι ΣΣΕ και οι οργανικές συνθέσεις, υπονομεύεται η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή για ναυτεργάτες, επιβαίνοντες, ο κυβερνήτης υπάγεται στον Ο.Α.Ε.Ε (ασφάλιση με μπλοκάκι), θεσπίζεται ο όρος να χαρακτηρίζεται μέλος πληρώματος  «επιβάτης με ναυτική εμπειρία» κατά δήλωση του κυβερνήτη.
Στο άρθρο 9 «Επαγγελματικά Τουριστικά ημερόπλοια», ο υπουργός θα καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις και την έκταση των ταξιδιών.
Στο άρθρο 11 «Πλοία αναψυχής με ξένη σημαία», επεκτείνει την δραστηριότητα των πλοίων αναψυχής με σημαίες «ευκαιρίας» για ταξίδια σε λιμάνια εσωτερικού και εξωτερικού. Λαθρεμπόριο «πάσης φύσεως» με την βούλα του νόμου!!!
Στο άρθρο 14 «Πλήρωμα ιδιωτικών πλοίων αναψυχής», την οργανική σύνθεση καθορίζει ο ιδιώτης, «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, με εργαζόμενους πολλαπλών καθηκόντων (σπίτι – γραφείο – πλοίο).
Στο άρθρο 17«Φορολογικές διατάξεις», απαλλάσσονται τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης  και τον δασμό των καυσίμων και μαζί με τα τουριστικά ημερόπλοια απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. Υποκρίνονται ότι πασχίζουν να μαζέψουν φόρους από τους «έχοντες και κατέχοντες», στην πράξη αφήνουν ορθάνοιχτη πόρτα διευρύνοντας «το πλυντήριο του μαύρου χρήματος» και μόνο φορολογικούς ελέγχους δεν μπορούν να κάνουν σε επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής.
Στο άρθρο 22 «Σύσταση ΝΠΔΔ  με την επωνυμία Οίκος Ναύτη – Απασχόληση Ναυτικών», καταργούνται ο Οίκος Ναύτη και το ΓΕΝΕ, συγχωνεύονται και δημιουργείται ενιαίος φορέας.
Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Ε.Ε της ΠΝΟ, να εξετάσει τις εξελίξεις που διαμορφώνονται σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων από την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να συνεχίσουμε με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις λαϊκές επιτροπές, να κλιμακώσουμε την δράση μας, να μην υποκύψουμε στον «κοινωνικό κανιβαλισμό» του κεφαλαίου, να ανατρέψουμε αυτά τα μέτρα αυτή την πολιτική, κανένας μόνος του.

ΟΛΟΙ στην σύσκεψη των σωματείων την Πέμπτη 16 Μάη
στις 10.30 π.μ, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

ΟΛΟΙ στο συλλαλητήριο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για τις ΣΣΕ  την Πέμπτη 23 Μάη στις 7μμ στην Ομόνοια.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ – ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ
13 Μάη 2013

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Σχετικές ειδήσεις