Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, 10:49

Το «Μαρμάρι Εξπρές» στη ΜακρόνησοΤο «Μαρμάρι Εξπρές» στη Μακρόνησο, στις 15 Μαϊου 2011, πριν από δύο χρόνια.
Ένα δρομολόγιο που πραγματοποιήθηκε και φέτος την Κυριακή που μας πέρασε.

Το «Μαρμάρι Εξπρές» μεταφέρει μια φορά το χρόνο όσους θέλουν να αποτίσουν έναν φόρο τιμής σε όσους βίωσαν τα πάνδεινα στο Κολαστήριο της Μακρονήσου. Ένας τόπος μαρτυρικός για χιλιάδες ανθρώπους. Υποτίθεται ότι θα γινόταν ο Νέος Παρθενώνας. Στην πορεία κατέληξε μια σύγχρονη Κόλαση. Το «Μαρμάρι Εξπρές» πραγματοποιεί κάθε χρόνο αυτό το ασυνήθιστο δρομολόγιο με προορισμό όχι την Τζιά ή η την Κύθνο, ως συνήθως, αλλά το νησί της Μακρονήσου, στα ανατολικά του Λαυρίου.
Οι επιβάτες του πλοίου με το ταξίδι τους αυτό θέλουν να τιμήσουν τους χιλιάδες Μακρονησιώτες και Μακρονησιώτισες που βασανίστηκαν στα στρατόπεδα της Μακρονήσου την περίοδο 1946-1954. Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (Π.Ε.Κ.Α.Μ.).

«Η μεγαλύτερη από τις αδικίες είναι η Λήθη». Και η λήθη δεν ταιριάζει σε όλα όσα φοβερά και τρομερά συνέβησαν στη Μακρόνησο. Η ιστορία προχωρά, ενώ μερικές φορές μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Όσα οσα συνέβησαν τότε στη Μακρόνησο δεν τιμούν όσους τα έκαναν. Μπορεί να ήταν νικητές ενός παράλογου πολέμου, αλλά ο μεγάλος χαμένος ήταν, τελικά, ο ίδιος ο Άνθρωπος.
Αλλά και η εγκατάλειψη της Μακρονήσου στο έλεος του χρόνου, πάλι δεν τιμά την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Η Μακρόνησος είναι χώρος Ιστορικής Μνήμης που πρέπει να διατηρηθεί και να αναδειχθεί. Με απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, η Μακρόνησος χαρακτηρίστηκε «ιστορικός τόπος» το 1989. Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφερόταν:
«Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό τόπο ολόκληρο το νησί της Μακρονήσου:
– Γιατί έχει σημαδέψει την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας.
– Γιατί αποτελεί χώρο μνήμης, όχι μόνο γι’ αυτούς που έζησαν όλη τη φριακελότητα της περιόδου 1946-1953, αλλά για όλους τους Έλληνες, και κυρίως, για τις νέες γενιές.
– Γιατί αποτελεί σύμβολο καταδίκης του εμφυλίου πολέμου, όλων των βασανιστηρίων και κάθε καταπίεσης από οπουδήποτε προερχομένης
– Και γιατί αποτελεί βωμό ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών»

Για το ARXIPELAGOS.COM

Αντώνης Λαζαρής

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.


Σχετικές ειδήσεις