Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, 07:49

Δεν είναι μόνο η ΕΡΤ …Επιστρέφοντας από μια συναυλία ενός συγκροτήματος στο γκάζι, μου πήρε αρκετή ώρα να συνειδητοποιήσω πως η συναυλία δεν έγινε για την στήριξη των απολυμένων της ΕΡΤ αλλά για την προώθηση του νέου cd του συγκροτήματος.
Σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η Ελληνική Ραδιοτηλεόραση, μόνο δημοκρατία δε θυμίζει και κανείς δε μπορεί να παραβλέψει τους 2.656 (1993 μόνιμοι όλων των ειδικοτήτων + 663 Δημοσιογράφοι και ανταποκριτές), που πραξικοπηματικά έχασαν τη δουλειά τους. Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί ένα εθνικό θέμα καθώς πολλά νησιά του Αιγαίου έχασαν την ελληνική πληροφόρηση ενώ ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πολλοί κάτοικοι έβλεπαν μόνο τούρκικη τηλεόραση.
Παράλληλα, εθνικό ζήτημα αποτελεί και οι απλήρωτοι ναυτικοί της ακτοπλοΐας καθώς χάρη σ’ αυτούς τα νησιά παραμένουν συνδεδεμένα με τα ηπειρωτικά κέντρα. Δε χρειάζεται ν’ αναφερθεί για ακόμη μια φορά ο ζωτικός ρόλος της ακτοπλοΐας για τα νησιά. Όμως, ακτοπλοΐα χωρίς τους ναυτικούς δεν υπάρχει γιατί αυτοί είναι που τολμούν τις ηρωικές προσεγγίσεις στα λιμάνια παγίδες, όλο το χρόνο, προκειμένου να μη μείνουν αποκομμένα.
Οι ίδιοι άνθρωποι παίζουν όχι μόνο τη καριέρα τους αλλά και τη ζωή τους, καθημερινά, κορώνα γράμματα ώστε να μη λείψουν προμήθειες, φάρμακα και επικοινωνία στη νησιωτική Ελλάδα, όντας όμως για μεγάλο διάστημα απλήρωτοι,.
Μετά την τελευταία απεργία της ΠΝΟ, στις 5 Ιουνίου,  φάνηκε πως λίγες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι οι εταιρείες της μεγάλης ακτοπλοΐας που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ναυτικούς. Πάνω από το 70% των ναυτικών της ακτοπλοΐας είναι απλήρωτοι από 3 έως 6 μήνες ενώ συνεχίζουν να κάνουν τη δουλεία τους και να ρισκάρουν καθημερινά λόγω … ΕΠΙΤΑΞΗΣ!
Δεν είδαμε λοιπόν όλο αυτό το διάστημα τον κόσμο, ειδικά τους νησιώτες, να αγωνιούν και να συντάσσονται με τους ναυτικούς στον αγώνα τους, όπως γίνεται με την ΕΡΤ.  Αντιθέτως δε λείπουν οι φωνές αυτές που αντιδρούν λόγω της ταλαιπωρίας που μπορεί να δημιουργείται κατά τις απεργίες. Αλήθεια πόσο δημοκρατική είναι η επίταξη σε απλήρωτους ναυτικούς;

Για το ARXIPELAGOS.COM
Φώτης Καρλής

 

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.


Σχετικές ειδήσεις