Σάββατο 21 Απριλίου 2018, 09:16

Ελληνική ναυτιλία. Πως γίνανε τα πρώτα βήματα για το κτίσιμο αυτής της πλωτής αυτοκρατορίας;Αν κοιτάξει κανείς το χάρτη της  Ελλάδας μας θα καταλάβει πως η θάλασσα είναι ένα από τα βασικά της στοιχεία. Θα το καταλάβει αυτό από τα τόσες  χιλιάδες νησιά σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο, καθώς και από το γεγονός ότι ο ελλαδικός χώρος είναι ο μόνος με το εξής χαρακτηριστικό «κανένας τόπος, κανένα μέρος  στην χώρα αυτή δεν απέχει περισσότερο από 1 ώρα από το υγρό στοιχείο. Είτε κάποιος μεγάλος ποταμός είτε κάποιο λιμάνι, πάντα θα μπορούν να φέρνουν σε επαφή με το νερό τους κατοίκους της ναυτικής αυτής χώρας. Μια τόσο μεγάλη δύναμη όμως δεν φτιάχτηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλοί αιώνες δουλειάς είχαν ως αποτέλεσμα  αυτήν την αυτοκρατορία <εν πλώ> που ονομάζεται ελληνική  ναυτιλία.

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα  νησιά της Ελλάδας, ιδίως του Αιγαίου, είναι διασκορπισμένα παντού και σε αποστάσεις τόσο μικρές που έχεις τη δυνατότητα να τα διακρίνεις με γυμνό μάτι. Οι  αρχαίοι Έλληνες αναπόφευκτα θα ήταν αυτοί που θα άρχιζαν την προσπάθεια του ανθρώπου να επεκταθεί και να κατακτήσει τη θάλασσα . Λένε ότι η περιέργεια  του ανθρώπου είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη. Έτσι  και έγινε, βλέποντας στον ορίζοντα κομμάτια γης δημιουργήθηκε στους αρχαίους Ελληνες η ανάγκη να μεταβούν στα μέρη αυτά και να τα εξερευνήσουν.

Επιπρόσθετα ένας ακόμη παράγοντας που ευνόησε το εγχείρημα των πρώτον ναυτικών ήταν το μεσογειακό κλίμα. Δυνατοί άνεμοι  όχι σε επίπεδο που να καταστρέφουν τα πλοία με μεγάλη ευκολία καθώς και ο καθαρός ουρανός, έτσι ώστε να υπάρχει η καθοδήγηση από τα άστρα, ήταν παράγοντες που στήριξαν την προσπάθεια των πρώτων ναυτικών.

Τέλος, να αναφερθούμε στο γεγονός ότι η  ναυτιλία και το εμπόριο από τότε αλληλεπιδρούσαν και είχαν ως αποτέλεσμα ο ένας κλάδος να συμβάλει στην ανάπτυξη του άλλου. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα ένα ποσοστό  κατοίκων ήταν έμποροι. Αγόραζαν δηλαδή προϊόντα ποικίλων ειδών από ένα μέρος και τα πουλούσαν ακριβότερα σε κάποιο άλλο,βαποσκοπώντας φυσικά στο κέρδος. Συνεπως τι πιο ευνοϊκό για τους έμπορους μια γέφυρα που θα τους εξασφάλιζε την πρόσβαση σε νέα μέρη; τι πιο  βολικό για τους έμπορους από ένα πλοιο*; (<πλεω)

Η ναυτιλία από την οπτική γωνία  ενός σπουδαστή ΑΕΝ

Για το arxipelagos.com

Μιχάλης Κουμπενάς

*Χρησιμοποιήθηκε ο όρος πλοίο καθώς ο όρος βαπόρι ή καράβι είναι μεταγενέστεροι αυτής της εποχής.

ΠΗΓΕΣ Α Βενιζέλος, Ομήρου «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια», Παυσανίας «Ελλάδος Περιήγησης»,  «,  Διονυσίος Αλικαρνασέα «Ρωμαική Αρχαιολογία»,  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, Α. Κρασανάκη,

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις

error: Content is protected !!