Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, 11:51

ΠΕΜΕΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Επαναφέρει η κυβέρνηση, τον νομοσχέδιο έκτρωμα «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις»,Επαναφέρει η κυβέρνηση, τον νομοσχέδιο έκτρωμα «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και στις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, της Ε.Ε, του ΔΝΤ, αυξάνει την επίθεση της στην καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στην κατάργηση των ΣΣΕ, της κοινωνικοασφαλιστικής προστασία, διευρύνοντας την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και τις στρατιές των ανέργων.

Στο νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής δίνει την δυνατότητα να  χαρακτηρίζεται Κυβερνήτης και να προσλαμβάνεται για την διακυβέρνηση «επιβάτης που διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία και αναλαμβάνει την διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής» καταργώντας πλοίαρχο και πλήρωμα (άρθρο 1, παρ.ι.αα.), στο ίδιο άρθρο παρ.ιβ  καταργεί τις συμβάσεις ναυτολόγησης, πλοίαρχο, κυβερνήτη, πλήρωμα και τους κατατάσσει  «Επιβαίνοντες».

          Στο άρθρο 3 «Όροι και προϋποθέσεις εκμετάλλευσης των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής», παρ.3α, επιτρέπεται σύμβαση ναύλωσης σε σκάφη άνω των 35 μέτρων και να φέρουν  οποιαδήποτε σημαία.

Στο άρθρο 8 «Στελέχωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής», ανατρέπονται οι ΣΣΕ και οι οργανικές συνθέσεις, υπονομεύεται η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή για ναυτεργάτες, επιβαίνοντες, ο κυβερνήτης υπάγεται στον Ο.Α.Ε.Ε (ασφάλιση με μπλοκάκι).       Στο ίδιο άρθρο, ο υπουργός θα καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις.

Στο άρθρο 9 «Ειδικές ρυθμίσεις», παρ.3α, επιτρέπεται η εκναύλωση σκαφών αναψυχής χωρίς να υπηρετεί πλοίαρχος και πλήρωμα.

Στο άρθρο 10 «Γενικές διατάξεις», παρ.2, Οι κυβερνήτες ιδιωτικών πλοίων αναψυχής υπό σημαία ελληνική ή άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να λαμβάνουν άδεια απόπλου από την Λιμενική Αρχή ή να δηλώνουν αντίστοιχα κατάπλου.

Στο άρθρο 11 «Πλήρωμα ιδιωτικών πλοίων αναψυχής» την οργανική σύνθεση καθορίζει ο ιδιώτης, «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, με εργαζόμενους πολλαπλών καθηκόντων (σπίτι – γραφείο – πλοίο).

Στο άρθρο 12 «Όροι και προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων», παρ.3γ με έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου  μπορούν τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια να χρησιμοποιηθούν μεταφέροντας επιβάτες από διάφορα λιμάνια. Στο ίδιο άρθρο παρ.7 Για όλα τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ολικής χωρητικότητας κάτω των 650 gt υπό σημαία κράτους μέλους της Ε.Ε ή του Ε.Ο.Χ, καταργείται το πιστοποιητικό ελληνομάθειας και η ασφάλισης των ναυτικών.

Στο άρθρο 14 «Τελικές διατάξεις», παρ.3 απαλλάσσονται τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής από ΦΠΑ, δασμούς, επιβαρύνσεις και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης  των καυσίμων, των λιπαντικών και λοιπών αγαθών. Υποκρίνονται ότι πασχίζουν να μαζέψουν φόρους από τους «έχοντες και κατέχοντες», στην πράξη αφήνουν ορθάνοιχτη πόρτα διευρύνοντας «το πλυντήριο του μαύρου χρήματος» και μόνο φορολογικούς ελέγχους δεν μπορούν να κάνουν σε επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής.

Στο άρθρο 17 «Σύσταση», καταργούνται ο Οίκος Ναύτη και το ΓΕΝΕ, συγχωνεύονται και δημιουργείται ενιαίος φορέας (Ο.Ν.Ν.Ε) από 9μελή διοίκηση με την πλειοψηφία διορισμένοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Στο άρθρο 25 «Ρύθμιση για τη διασφάλιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας», εντείνει η κυβέρνηση τα κατασταλτικά και απεργοσπαστικά μέτρα σε βάρος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, επιβάλλονται  ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις με απόφαση του Υπουργού μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

 

Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Ε.Ε της ΠΝΟ, να εξετάσει τις εξελίξεις που διαμορφώνονται σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων από την αντιλαϊκή πολιτική, να συνεχίσουμε με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

 

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις λαϊκές επιτροπές, να κλιμακώσουμε την δράση μας, να μην υποκύψουμε στα «εργασιακά γκέτο», να βγούμε στην αντεπίθεση με οργάνωση – συσπείρωση και αγώνα ενάντια στην βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου.

ΟΛΟΙ στην σύσκεψη  την Τετάρτη 26 Μάρτη στις 10.30 π.μ, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

 

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

 

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

 

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Σχετικές ειδήσεις