Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, 07:48

100 χρόνια λειτουργίας της διώρυγας του Παναμά!Σήμερα η διώρυγα του Παναμά «γιορτάζει» τα 100 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας της! Το τεράστιο αυτό έργο απαίτησε πολύ χρόνο και… θύματα για να ολοκληρωθεί.
Αρχικά η κατασκευή της διώρυγας επιχειρήθηκε το 1881 από τη γαλλική εταιρεία Lesseps που όμως, λήγει άδοξα λόγω του τροπικού πυρετού που «θέριζε» τους εργάτες, της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς με αποτέλεσμα την πτώχευση της εταιρείας το 1888.
Το 1896 μια δεύτερη γαλλική εταιρεία, η Compagnie Nouvelle du Canal de Panama, επιχειρεί την κατασκευή του έργου αλλά επίσης αποτυγχάνει.
Το 1904 η αμερικανική κυβέρνηση αγοράζει τα γαλλικά διακαιώματα κι αναλαμβάνει την κατασκευή της διώρυγας αφού προηγουμένως «καθαρίζει» την περιοχή από ακαθαρσίες κι αρρώστιες, τη «μεγάλη απειλή» των εργατών. Τα σχέδια αλλάζουν ολοκληρωτικά κι έτσι τοποθετούνται δύο συστήματα υδατοφραχτών στις άκρες της διώρυγας προκειμένου να ανυψώνουν και να χαμηλώνουν τα πλοία, ενώ το νερό που «χάνεται» αναπληρώνεται από τα νερά του ποταμού Chagres.
Δέκα χρόνια μετά, στις 15/8/1914 ο Ειρηνικός κι ο Ατλαντικός ενώνονται καθώς η 80χλμ διώρυγα είναι έτοιμη!! Το πρώτο πλοίο που πέρασε τη διώρυγα ήταν το αμερικανικό S.S. Ancon που συμμετείχε στην κατασκευή του έργου μεταφέροντας εργάτες, προμήθειες και κυρίως τσιμέντο κι είχε πάρει το όνομα της πόλης που βρίσκονταν τα γραφεία της διοίκησης.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζουν οι διενέξεις μεταξύ Παναμά και Η.Π.Α. για τη διαχείριση της διώρυγας. Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν μετά την κρίση του Suez το 1956 όταν οι Η.Π.Α. τάχθηκαν υπέρ της εθνικοποίησης της διώρυγας απ’ την Αίγυπτο κι όχι διαχείριση από τη Γαλλία και την Αγγλία.
Τον Ιανουάριο του 1964 κορυφώνονται οι συγκρούσεις με αποτέλεσμα το θάνατο 20 Παναμέζων και 5 Αμερικανών στρατιωτών ενώ η διαχείριση παρέμεινε στις Η.Π.Α.
Το 1974 ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και τελικά στις 7/9/1977 οι δύο ηγέτες των χωρών, Jimmy Carter και Omar Torrijos, υπογράφουν δύο συμφωνίες, η πρώτη εγγυάται την μέχρι και σήμερα στρατιωτική ουδετερότητα της διώρυγας με δικαίωμα των Η.Π.Α. να την προστατέψουν από οποιαδήποτε απειλή για την ομαλή λειτουργία της. Η δεύτερη αφορούσε στην παραχώρηση της διαχείρισης από τα μεσάνυχτα
της 31/12/1999 στην μετέπειτα A.C.P. (Panama Canal Authority) η οποία είναι πλέον υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία της.
Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η διώρυγα εξυπηρετούσε περίπου 1.000 πλοία ετησίως, ενώ το 2008 έφτασε τα 14.200! Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 900.000 διελεύσεις ενώ τα μεγαλύτερα πλοία που μπορούν να τη διασχίσουν ονομάζονται «Panamax».
Σήμερα, με τη γιγάντωση των πλοίων, η διαπλάτυνση της διώρυγας ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία. Τα έργα, κόστους 5 δις $ έχουν ήδη ξεκινήσει κι οι αρχές υπολόγιζαν να έχουν ολοκληρωθεί στα 100ά γενέθλια της διώρυγας, όμως σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, τα έργα θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2015.

SOLstice

Συντάκτης: SOLstice

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.