Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 06:20

Ανασκόπηση 2014 για τον τομέα της κρουαζιέρας!!!Αποχαιρετάμε σε λίγες ώρες ένα ιστορικό έτος κατά το οποίο σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις! Αδιαμφισβήτητα η επιτυχής ανέλκυση του Costa Concordia ήταν το κορυφαίο γεγονός τόσο του 2014 όσο και του αιώνα μας, αφού ήταν το μεγαλύτερο ναυάγιο κι ευτυχώς, όχι το πιο πολύνεκρο. Ιστορικές χαρακτηρίστηκαν και δύο αποφάσεις, ο αποκλεισμός πλοίων άνω των 90.000 τόνων από τη Βενετία κι δρομολόγηση μεγαθήριων σε θάλασσες εκτός Καραϊβικής προκειμένου να ελαττωθεί ο συνωστισμός στα εκεί λιμάνια.
Τέλος, οι εταιρείες ανήγγειλαν τις νέες παραγγελίες τους ενώ αποχαιρετήσαμε και μερικά βαπόρια της «παλιάς γενιάς». Αναλυτικά:

Ιανουάριος:
Στις 10/1 το Saga Ruby ολοκληρώνει την τελευταία του κρουαζιέρα και πλέον αποσύρεται από το χώρο της κρουαζιέρας. Το πανέμορφο βαπόρι παρουσίασε πολλές βλάβες με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ οι μέρες της παγκόσμιας κρουαζιέρας που τελικά έγινε μια απλή κρουαζιέρα στη Μεσόγειο αφού κρίθηκε επικίνδυνο να διαπλεύσει τον Ατλαντικό. Ευτυχώς, στις 29/1 ανακοινώθηκε ότι το Saga Ruby θα μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Μαλαισία με το όνομα Oasia.
Στις 11/1 η N.C.L. παραλαμβάνει το νεότερο πλοίο της, Norwegian Getaway, από τα γερμανικά ναυπηγεία του Meyer Werft του Papenburg. Η εταιρεία δυο μέρες μετά ανακοινώνει τη μόνιμη δρομολόγηση του μεγαθήριου Norwegian Epic στη Μεσόγειο.
Τον Ιανουάριο ο τουρισμός της Κεφαλλονιάς «χτυπήθηκε» πρώτα στις 14/1 όταν αποκαλύπτονται κακοτεχνίες στο «μπαστούνι» του Αργοστολίου και μετά στις 26/1 όταν το νησί πλήττεται από δύο ισχυρούς σεισμούς. Οι περισσότερες εταιρείες άλλαξαν τα προγράμματά τους και το Αργοστόλι αντικαταστάθηκε από την Κέρκυρα, το Κατάκολο και το Φισκάρδο.
Στις 15/1 η Portuscale ακύρωσε το πρόγραμμα της Lisboa, της γνωστής μας Princess Danae, καθώς οι εργασίες στο πλοίο δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα.
Στις 21/1 η Seabourn ανακοίνωσε την παραγγελία νέου πλοίου ενώ διπλασίασε την παραγγελία στις 2/12.
Στις 31/1 κι η γαλλική Ponant ανακοινώνει την κατασκευή του τέταρτου mega yaght της που θα ονομαστεί Le Lyrial.

Φεβρουάριος:
2/2 στο Carnival Triumph σημειώθηκε ολιγόλεπτη διακοπή ρεύματος η οποία αποκαταστάθηκε χωρίς περαιτέρω προβλήματα, αλλά οι μνήμες από το παρελθόν «ξύπνησαν»!
Στις 3/2 κατά τις εργασίες εγκατάστασης «μπαλονιών» στο Concordia, ένας από τους δύτες σκοτώθηκε όταν «πιάστηκε» το πόδι του σε έλασμα.
Στις 5/2 η Royal Caribbean ανακοίνωσε τη δρομολόγηση του Allure of the Seas στη Μεσόγειο για το καλοκαίρι του 2015!
Στις 12/2 ο κολοσσός της Ασιατικής κρουαζιέρας Star Cruises ανακοίνωσε την παραγγελία δύο μεγαθήριων κλάσης Breakaway.
Στις 13/2 το Discovery πωλείται, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, αφού θεωρείται ζημιογόνο κι είναι η αρχή του τέλους για το βαπόρι.
14/2 σημειώνεται «θερμό» επεισόδιο στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής όταν η Queen Victoria έφερε τη σημαία του βρετανικού ναυτικού, κάτι που εξόργισε τις λιμενικές αρχές που απαίτησαν την υποστολή της.
Στις 15/2 το Marco Polo «σαρώθηκε» από ένα γιγαντιαίο κύμα στο English Channel με απολογισμό ένα νεκρό, μια σοβαρά τραυματία και 735 ελαφρά τραυματίες.
18/2 οριστικοποιήθηκε η πώληση του Costa Voyager στην κινεζική Bohai Ferry Company Ltd και μετονομάζεται Chinese Taihan.
Στις 24/2 το κατεστραμμένο από πυρκαγιά Ocean Countess πραγματοποιεί το τελευταίο ταξίδι προς τα διαλυτήρια της Aliaga.

Μάρτιος:
Στις 4/3 μια είδηση «ταράζει τα νερά» της βιομηχανίας της κρουαζιέρας καθώς ανακοινώνεται η ίδρυση της Virgin Cruises. Η εταιρεία έθεσε στόχο την κατασκευή δύο πλοίων με παράδοση το 2019.
Στις 20/3 η MSC παραγγέλνει δύο νέα πλοία στα γαλλικά ναυπηγεία STX France με option για ακόμη δύο.
Στις 21/3 κι ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι έκρυθμη οι Azamara, MSC, Regent Seven Seas, Windstar και Oceania τροποποιούν τα προγράμματά τους αντικαθιστώντας την Οδησσό και τη Σεβαστούπολη με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου.

Απρίλιος:
Στις 5/4 το νεότευκτο MSC Preziosa κατά την παρθενική της άφιξη στη Βενετία, καταστρέφει ένα από τα «δάχτυλα» του λιμανιού, τους διαδρόμους που οδηγούν στα υψηλότερα καταστρώματα των πλοίων προσθέτοντας ένα ακόμη επιχείρημα στους υποστηρικτές της απαγόρευσης των μεγαθήριων.
Στις 9/4 ανακοινώθηκε επισήμως η αναβολή της παράδοσης της AIDAprima από τα γιαπωνέζικα ναυπηγεία Mitsubishi. Το πρόγραμμα ακυρώνεται κι η 80ήμερη παγκόσμια κρουαζιέρα από τη Yokohama στο Αμβούργο τροποποιήθηκε κι έτσι το πλοίο θα δρομολογηθεί αρχικά στο Dubai κι ύστερα θα «ανηφορίσει» προς τη Μεσόγειο.
Στις 26/4 η επιστροφή του Crystal Serenity δεν είναι ευχάριστη καθώς εν πλω προς Monte Carlo «σαρώνεται» από γιγαντιαίο κύμα το οποίο προκάλεσε ευτυχώς μόνο μερικές υλικές ζημιές.

Μάιος
Στις 10/5 η Costa ανακοινώνει την ένταξη του Grand Celebration στο στόλο της, το Νοέμβριο και μέχρι τότε το πλοίο θα ταξιδεύει στο Αιγαίο, για τελευταία φορά όπως αποδείχτηκε στη Μεσόγειο.
Την ίδια μέρα η Royal Caribbean, κατά την έναρξη κατασκευής του τρίτου Oasis class, ανακοινώνει την παραγγελία και τέταρτου ίδιου πλοίου!
Επίσης στις 10/5, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των φιλανδικών ναυπηγείων STX Turku από τη γερμανική Meyer Werft κάτι που οριστικοποιείται λίγες εβδομάδες αργότερα και πλέον ταναυπηγεία ονομάζονται Meyer Werft Turku.
Στις 12/5 ανακοινώθηκε η δρομολόγηση του Costa Serena στην Κίνα, τρίτο πλοίο της Costa στην περιοχή.
Στις 14/5 η τουρκική Apex Tour ανακοινώνει 3/4ήμερες κρουαζιέρες στο Αιγαίο με το Ocean Life. Τα σχέδια «ναυάγησαν» 2 μήνες αργότερα και το πλοίο παρέμεινε για λίγο ακόμα στη Σαλαμίνα.
Στις 16/5 η Princess παρέλαβε τη νεότευκτη Regal Princess!
Στις 17/5 η Princess Daphne μετά από αρκετούς μήνες παροπλισμού στη Σούδα, πραγματοποιεί το τελευταίο της ταξίδι προς τα διαλυτήρια του Alang.
Την ίδια μέρα η Silversea Cruises ανακοίνωσε με τη σειρά της την αποχώρηση της από τα λιμάνια της Κριμαίας.
Στις 19/5 κι ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η δρομολόγηση του Quantum of the Seas στην Κίνα, ανακοινώνεται το πρόγραμμα και ο Πειραιάς είναι μέσα στα λιμάνια που θα επισκεφτεί το τρίτο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου!!!
Στις 20/5 επισημοποιήθηκε η αποχώρηση των Ryndam & Statendam από τη Holland America και την απόκτησή τους από την P&O Australia.
Στις 22/5 ανακοινώθηκε η δρομολόγηση του Explorer of the Seas στην ΝΑ Ασία και το πρόγραμμα του πλοίου κατά τη μετεγκατάσταση περιλαμβάνει τη Σούδα.
Την ίδια μέρα η MSC παραγγέλνει δύο νέα πλοία στα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri και πάλι με option για ακόμη δύο!
Στις 23/5 η γερμανική TUI παρέλαβε το νεότευκτο Mein Schiff 3!

Ιούνιος:
1/6 κι επισήμως ακυρώνεται το φθινοπωρινό πρόγραμμα της γερμανικής Ambiente που είχε ναυλώσει το Azores (ex. Athena της Classic International) καθώς το βαπόρι αποδείχτηκε ανέτοιμο κι οι κρουαζιέρες δεν είχαν αρκετούς επιβάτες. Στις 28/6 η βρετανική Cruise & Maritime Voyages ανακοίνωσε τη ναύλωση του Azores αλλά από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά!
Στις 9/6 κι η Celebrity τροποποίησε το πρόγραμμα του Constellation ακυρώνοντας όλες τις αφίξεις στην Ουκρανία.
Στις 12/6 το ίδιο κάνει κι η AIDA στο πρόγραμμα της Aura.
Στις 19/6 ανακοινώθηκε η πρώτη υπερατλαντική κρουαζιέρα του Louis Cristal σε συνεργασία της Louis Cruises και της ναυλώτριας Cuba Cruises.
Στις 21/6 η Portuscale σε συνεργασία με την αυστραλιανή Discover The World δρομολογεί το Funchal στην ΝΑ Ασία και την Αυστραλία. Περίπου δύο μήνες μετά το πρόγραμμα, που είχε κι ελληνικούς προορισμούς μέσα, ακυρώνεται καθώς το βαπόρι δεν κρίνεται ικανό για τόσο μεγάλα ταξίδια.

Ιούλιος:
Στις 8/7 κι ενώ η κατάσταση στη Γάζα είναι τεταμένη, θραύσματα ρουκέτας πέφτουν στα υψηλότερα καταστρώματα της AIDAdiva κατά την αναχώρησή της από το λιμάνι του Ashdod, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί και ζημιές. Την επόμενη μέρα στο πρόγραμμα του πλοίου, το Ashdod αντικαταστάθηκε από τη Σαντορίνη.
Στις 14/7 τα βλέμματα όλου του κόσμου στρέφονται στο νησί Giglio καθώς ξεκινά η επιχείρηση ανέλκυσης του Concordia. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες μέχρι το κουφάρι να επιπλεύσει πάλι και στις 23/7 ρυμουλκήθηκε από 12 ρυμουλκά, όλων των τύπων. Παρά τις προειδοποιήσεις της GreenPeace κατά τη ρυμούλκηση του στη Γένοβα δε διαπιστώθηκε καμιά περαιτέρω θαλάσσια ρύπανση.
Στις 22/7 Regent Seven Seas και Oceania τροποποιούν τα προγράμματά τους ακυρώνοντας όλες τις αφίξεις σε λιμάνια του Ισραήλ.
Στις 30/7 το ίδιο κάνουν η ιταλική Costa κι η βρετανική Thomson.
Την ίδια μέρα η ένταση στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας «μεταφέρεται» και στο χώρο της κρουαζιέρας, με τους Ρώσους να απαγορεύουν την άφιξη του Silver Discoverer στη Σιβηρία.

Αύγουστος:
Στις 2/8 η βρετανική Cruise & Maritime Voyages ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Discovery στις κρουαζιέρες του Οκτωβρίου από το Funchal. Πλέον φαίνεται καθαρά τι θα απογίνει το βαπόρι..!
Στις 3/8 η Crystal Cruises τροποποιεί με τη σειρά της την κρουαζιέρα του Crystal Serenity στους Αγίους Τόπους.
Στις 10/8 κι ενώ το Mein Schiff 1 βρίσκεται δεμένο στο Bergen, το γαλλικό ωκεανογραφικό Princess παρουσιάζει βλάβη στο κινητήρα κατά τη διάρκεια ελιγμών και «χτυπά» με την πρύμνη του την πλώρη του MS1 προκαλώντας μόνο μικρές υλικές ζημιές.
Στις 13/8 αποχαιρετήσαμε το Ocean Life που ρυμουλκούμενο κατευθύνεται στην Aliaga.
Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε η δημιουργία της Celestyal Cruises που θα λειτουργεί σα θυγατρική της Louis Cruises ενώ και στα ονόματα των πλοίων θα αντικατασταθεί το «Louis» από το «Celestyal» με εξαίρεση το Louis Aura.
Στις 14/8 οριστικοποιείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από το 2015 στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας των πλοίων άνω των 90.000 τόνων. Οι αρχές προσπαθούν να βρουν άλλα κανάλια διέλευσης των μεγαθήριων ωστόσο οι εταιρείες δρομολογούν τα μεγαθήρια κυρίως στην κεντρική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Στις 23/8 πωλείται σε ινδούς διαλυτές Club Harmony, τέως Costa Marina, αφού τα σχέδια για κρουαζιέρες από τη Ν. Κορέα «κατέρρευσαν».
Στις 31/8 και το Ocean Star Pacific, πάλαι ποτέ Aquamarine της Louis, πωλείται σε διαλυτές.

Σεπτέμβριος:
Στις 2/9 η N.C.L. αγόρασε την Prestige Cruises, μητρική των Regent Seven Seas & Oceania Cruises.
Στις 3/9 η κινεζική Ctrip αποκτά το πρώτο της πλοίο, το Celebrity Century κι η Celebrity ακυρώνει τις δύο τελευταίες κρουαζιέρες του πλοίου, που είχαν κι ελληνικό ενδιαφέρον. Οι φήμες ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και τα δύο αδελφάκια του, Mein Schiff 1 & 2 δεν επιβεβαιώθηκαν.
Στις 15/9 ανακοινώθηκε το όνομα του νέου πλοίου της Holland America Line. Το Koningsdam θα παραληφθεί το Φεβρουάριο του 2016 και λίγες εβδομάδες αργότερα δημοσιεύεται και το πρόγραμμά του που περιλαμβάνει και την Ελλάδα!
Στις 19/9 η TUI παραγγέλνει άλλα δύο νέα πλοία, ίδια κατηγορίας με το Mein Schiff 3.

Οκτώβριος:
Στις 17/10 έφτασε το τέλος του Discovery που πραγματοποιεί το τελευταίο του ταξίδι στα διαλυτήρια του Alang.
Την ίδια μέρα κι ενώ ο ιός Έμπολα βρίσκεται σε έξαρση, οι αρχές στο Belize αλλά και στο Cozumel απαγορεύουν την αποβίβαση στους επιβάτες και το πλήρωμα του Carnival Magic. Αιτία είναι μια επιβάτις, νοσοκόμα που συμμετείχε στην περίθαλψη του πρώτου στο αμερικανικό έδαφος ασθενούς, ο οποίος κατέληξε. Τελικά το πλοίο επέστρεψε στο Galveston TX.
Στις 27/10 η Costa παρέλαβε τη ναυαρχίδα της, Costa Diadema, το μεγαλύτερο της πλοίο!
Μια μέρα μετά, στις 28/10, η Royal Caribbean παραλαμβάνει το Quantum of the Seas!

Νοέμβριος:
1/11 και το Marco Polo κατά την είσοδό του στο Buksnesfjord προσαράζει στα αβαθή χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς και ζημιές.
Στις 3/11 η Cruise & Maritime Voyages ανακοίνωσε την ένταξη στο στόλο της του Grand Holiday που θα μετονομαστεί Magellan.
Στις 13/11, μετά από την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας του Foreign Office για την Κριμαία, Cunard και P&O τροποποιούν τα προγράμματά τους για το 2015.
Στις 17/11 ολοκληρώθηκε η επιμήκυνση του MSC Armonia, του πρώτου από τα 4 Lirica class. Τα υπόλοιπα θα επιμηκυνθούν μέσα στο 2015.
Στις 20/11 η Ibero Cruceros κλείνει οριστικά και τα 2 πλοία της, Grand Celebration και Grand Holiday δένουν στη Γένοβα με το Celebration να «φορά» τα σινιάλα της Costa. Ωστόσο, το πλοίο δε θα πραγματοποιήσει καμία κρουαζιέρα αφού στις 10/12 επιβεβαιώθηκε η πώληση του στη Bahamas Paradise, πρώην Celebration Cruise Line που «έχασε» το πλοίο της, Bahamas Celebration σε ατύχημα στη νήσο Grand Bahama.
Στις 21/11 η Celestyal ανακοινώνει τη ναύλωση του πλωτού πανεπιστημίου Explorer και τη μετονομασία του σε Celestyal Odyssey.
Στις 25/11 η Oceania Cruises αγοράζει την Ocean Princess που θα μετονομάσει «Sirena».

Δεκέμβριος:
Στις 5/12 η Celebrity παραγγέλνει δύο νέα πλοία στα γαλλικά ναυπηγεία STX France.
Στις 12/12 εκδηλώνεται φωτιά στο μηχανοστάσιο του Insignia ενώ το πλοίο βρίσκεται δεμένο στη St. Lucia με αποτέλεσμα το θάνατο 3 ατόμων. Το πρόγραμμα του πλοίου ακυρώνεται μέχρι και το Μάρτιο του 2015 καθώς οι ζημιές είναι εκτεταμένες.
Στις 15/12 κι ενώ το Ocean Star Pacific βρίσκεται εν πλω προς τη Σιγκαπούρη, τελευταίο σταθμό πριν το Alang, προσαράζει στην περιοχή Barangay Dadiangas West στις Φιλιππίνες.
Την ίδια μέρα, το ιστορικό S.S. United States φαίνεται να σώζεται καθώς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη διάσωσή του!!
Στις 19/12 η Carnival παρήγγειλε άλλα δύο πλοία, ένα Vista class κι ένα Koningsdam class στα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri.
Στις 23/12 ο όμιλος Royal Caribbean ανακοινώνει την τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στα φουγάρα του στόλου της με σκοπό τη μείωση καυσαερίων. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 16 φίλτρα, 13 σε πλοία της Royal Caribbean και 3 σε πλοία της Celebrity.

Το 2015 ας ευχηθούμε να έχει μόνο ευχάριστες ειδήσεις!!!

SOLstice

Συντάκτης: SOLstice

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


error: Content is protected !!