Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος, 2017

Ανοίγει νέο μέτωπο με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠΠροσπαθώντας να εκμαιεύσει στήριξη από τους δανειστές επί τη βάσει  του σχεδίου μεταρρυθμίσεων και να πείσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση ανοίγει νέο μέτωπο στο εσωτερικό: Casus belli για την εσωκομματική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα γίνεται  η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, για την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε στην Κίνα ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες. Η δήλωση αυτή – αν αποδόθηκε σωστά από το πρακτορείο Reuters που τη μετέδωσε –  ερμηνεύεται ως μεταστροφή απόψεων και κυβερνητικών επιλογών, υπό την πίεση των «αναγκών» της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές.

Ο αρμόδιοςυπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας κράτησε αποστάσεις ώσπου να διεκρινισθεί το ακριβές  περιεχόμενο των δηλώσεων Δραγασάκη και είπε  ότι οι αναφορές του Reuters δεν μεταβάλλουν τις κυβερνητικές θέσεις. «Η θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής. Ό,τι δημοσιεύματα υπάρχουν σήμερα γι αυτό το θέμα, θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Κίνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δρίτσας.

Επισημαίνεται ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση φερόταν προτιθέμενη να παγώσει την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας είχαν ταχθεί δημόσια υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ.

Με τη «γραμμή» αυτή είχαν συνταχθεί εφοπλιστικά συμφέροντα, η δημοτική αρχή του Πειραιά και συλλογικοί φορείς της πόλης.

Από εκεί προήλθαν και οι πρώτες αντιδράσεις, μόλις μεταδόθηκε η είδηση για τη δήλωση του κ. Δραγασάκη. Τη σκυτάλη πήραν εν συνεχεία οι συνδικαλιστές των λιμενεργατών, που σήμαναν «συναγερμό» σπεύδοντας να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους στο λιμάνι.

Οι συνδικαλιστές έστειλαν ήδη το πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι θα αντιδράσουν δυναμικά με απεργίες, αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

sofokleousin.gr

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις