Τρίτη 21 Αυγούστου 2018, 10:22

Στους 100 κορυφαίους πλοιοκτήτες του κόσμου 13 ΈλληνεςH παντοκρατορία των Ελλήνων στις θάλασσες  καλα κρατεί και αυτο  αποδεικνύει περίτρανα η τελευταία ετήσια επετηρίδα“Lloyd's List Top 100” για το 2015 η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αυτή οι ελεγχόμενοι από Έλληνες εφοπλιστές στόλοι φτάνουν τους 335 εκατ. τόνους dwt,. Ξεπερνάει δηλαδή κατά 60 εκατ. τόνους από την δεύτερη Ιαπωνία ενώ η τρίτη Κίνα έχει σχεδόν την μισή χωρητικότητα (178 εκατ. τ.) από την Ελλάδα.

Μάλιστα ο μεγαλύτερος ιδιώτης εφοπλιστής στο κόσμο (πίσω από τέσσερα κρατικά ελεγχόμενες ή πολυμετοχικές εταιρείες) είναι Έλληνας και είναι ο Γιάννης Αγγελικούσης του οποίου ο στόλος έχει χωρητικότητα 26,8 εκατ. τόνων.Για να καταλάβετε το μέγεθος του στόλου, ο κ.Αγγελικούσης κατατάσσεται πάνω από το σύνολο του στόλου των εφοπλιστών της Ρωσίας. αφου αυτή τη στιγμή διαθέτει στόλο 143 πλοίων .Αναμένεται να αυξηθεί  μαλιστά περαιτέρω τα επόμενα χρόνια αφού αυτη τη στιγμή έχει 8 πλοία "στα σκαρια"  και άλλα 6 που βρίσκονται στην φάση της παραγγελίας και περιμένουν το ΟΚ για να ξεκινήσει η κατασκευή τους.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης,έχει  βραβευθεί παλαιότερα και ως προσωπικότητα της χρονιάς στην ναυτιλία από τους Lloyd's,έχει φέρει τα περισσότερα από τα πλοία των τριών ναυτιλιακών του ( Maran Tankers, Anangel, Maran Gas) στο Ελληνικό Νηολόγιο ενώ σε όλα τα πλοία του υπηρετούν Έλληνες αξιωματικοί .

O Χιώτης εφοπλιστής συνεχίζει δεύτερη γενιά πίσω από τον πατέρα του, Αντώνη ο οποίες διέπρεψε στην Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή ενώ εδω και μερικά χρόνια ενεργό δράση έχει αναλάβει και η τρίτη γενιά με την κόρη του, την γιατρό Μαρία Αγγελικούση, να δραστηριοποιείται πλέον στην ναυτιλία.

Πέρα από τον Γιάννη Αγγελικούση ο οποίος βρίσκεται στην 5η θέση της λίστα του Lloyds ,απο θέμα Ελληνικής πλοιοκτησίας βρίσκονται οι παρακάτω επιχειρηματίες δίπλα στο όνομα των οποίων αναφέρετια και η θέση που κατέχουν: Αγγελική Φράγκου (16), Γιώργος Οικονόμου (17), Γιώργος Προκοπίου (18), Παναγιώτης Γ. Λιβανός (21), Πέτρος Παππάς (31), Νικόλας Τσάκος (45), Πήτερ Γεωργιόπουλος (47), Θεόδωρος Βενιάμης (48),  Κωστής Κωνσταντακόπουλος (52), Ευάγγελος Μαρινάκης (65), Σίμος Παλιός (88) και Δημήτρης Μελισανίδης (98).

Δείτε τη κατάταξη των χωρών ανα dwt.

countries

 

Συντάκτης: petrospsarras

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις