Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, 09:39

Επιτροπή Ακτοπλοΐας: Απελευθέρωση των συνθέσεων προ των θυρώνΑλλάζουν οι όροι επάνδρωσης και το καθεστώς δρομολόγησης των πλοίων στην ακτοπλοία , με τις τροπολογίες που θα συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Κωστής Μουσουρούλης. Στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους και η ευελιξία στη λειτουργία του κλάδου ο οποίος βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα κύκλους του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Χιώτης υπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές που θα αφορούν τη σύνθεση των πληρωμάτων και στο καθεστώς δρομολόγησης των πλοίων. Θα γίνουν μειώσεις στο προσωπικό, σύμφωνα με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη κυρίως στο ξενοδοχειακό κομμάτι του πλοίου, όπου έχουν παρατηρηθεί υπερβολές.

Κύκλοι της ακτοπλοίας επεσήμαναν ότι εφόσον υπάρξει ευελιξία στα εργασιακά θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας αφού δεν θα αποσύρονται από την ελληνική αγορά τα υπό ελληνική σημαία πλοία. Τώρα λόγω κόστους τα ελληνικά πλοία δένουν ή ναυλώνονται στο εξωτερικό με ξένη σημαία και οι Έλληνες ναυτικοί χάνουν τη θέση τους.

Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές αλλαγές και στο καθεστώς δρομολόγησης των πλοίων. Όλα αυτά αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Ολα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο του 2013.

Οι ρυθμίσεις για την ακτοπλοΐα θα ενταχθούν στο τμήμα του σχεδίου νόμου που αφορά στα δικαιώματα επιβατών. Επίσης, από το υπουργείο Ναυτιλίας δικαιολόγησαν την απουσία ανοικτής διαβούλευσης για τα συγκεκριμένα θέματα, μέσω του θεσμού του Opengove, στην έλλειψη χρόνου.
Επίσης, πέραν της προσθήκης διατάξεων που αφορούν στην ακτοπλοΐα, θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο. Ετσι, θα υπάρχει ρητή αναφορά στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το οποίο δεν θα καταργηθεί.
Επιπλέον θα αλλάξει η διάταξη για την επίταξη των πλοίων η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ακτοπλόους. Τροποποιήσεις, χωρίς όμως να αλλάξουν το πνεύμα του νόμου , θα γίνουν και στη διάταξη για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, ενώ η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά την ακτοπλοΐα, όπου εξακολουθούν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις