Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, 09:26

Τορπίλες κατά Μουσουρούλη – Υπουργεία και φορείς έβαλαν στο στόχαστρο το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής του υπουργείου ΝαυτιλίαςΞαφνική επίθεση από διάφορες πλευρές εναντίον του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη. Ερωτήματα προκαλεί και ο χρόνος αυτών των κινήσεων, καθώς σημειώνονται παραμονές της κατάθεσης προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.

Και όλα αυτά τη στιγμή που – και είναι χαρακτηριστικό αυτό – πληροφορίες που έχουν φθάσει στο «Βήμα» αναφέρουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνυθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας το επίμαχο νομοσχέδιο να έχει εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα η δημόσια διαβούλευση έχει ήδη ολοκληρωθεί και πλέον γίνεται επεξεργασία των τελευταίων παρατηρήσεων που έχουν κάνει αρμόδιοι φορείς.

Το φιτίλι που πυροδότησε τις πρόσφατες «τορπίλες» άναψε το Τέλος Πλεύσης και Παραμονής (ΤΠΠ), το οποίο θα επιβάλλεται σε μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής και ιστιοφόρα άνω των 12 και 15 μέτρων αντίστοιχα. Το εν λόγω τέλος ιδιωτικών πλοίων αναψυχής έχει μια μικρή προϊστορία. Είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον κ. Μουσουρούλη τον Σεπτέμβριο του 2012 υπό μορφή τροπολογίας.

Είχε όμως άδοξη κατάληξη, καθώς αποσύρθηκε τελικά, με την αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι διασώζει τους έχοντες την ώρα που επιβάλλει άλλους άδικους φόρους στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

ΤΑΙΠΕΔ: Είναι αντιαναπτυξιακό

Η τελευταία «τορπίλη» προέρχεται από τον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Στέλιο Σταυρίδη, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο της iForce για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων χαρακτήρισε «αντιαναπτυξιακό» το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής. Ο κ. Σταυρίδης απέδωσε αυτόν τον χαρακτηρισμό διότι, όπως τόνισε μεταξύ άλλων, προβλέπει πως το σκάφος που ετοιμάζεται να αποπλεύσει θα πρέπει να καταβάλει χαρτόσημο 1,80 ευρώ, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσω ΔΟΥ σε εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Εν τω μεταξύ χαμηλούς τόνους διατηρεί η Ακτή Βασιλειάδη και ως προς το περιεχόμενο του ενημερωτικού σημειώματος που απέστειλε την Τετάρτη το απόγευμα το υπουργείο Τουρισμού για ζητήματα θαλασσίου τουρισμού με αφορμή το 2o Posidonia Sea Tourism Forum. Σε αυτό εκφράζεται η πλήρης διαφωνία ως προς το τέλος πλεύσης και παραμονής ενώ το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα πριν από την κατάθεση στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων του υπουργείου Τουρισμού είναι το ακόλουθο απόσπασμα του σημειώματος: «Με τη συνδρομή όμως των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και όλων των ενασχολουμένων με το yachting, πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να εισαγάγουμε άμεσα ένα εντελώς νέο και σύγχρονο πλαίσιο για την ανάπτυξή του. Οι μέχρι τώρα (και ιδιαίτερα οι πιο πρόσφατες) προσπάθειες δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Απελευθέρωση πλόων και προβλήτες

Στο ίδιο σημείωμα του υπουργείου Τουρισμού αναφέρεται ακόμη πως «άποψή μας, η οποία συμπλέει με την πλειοψηφία της αγοράς διεθνώς και στο εσωτερικό της χώρας, είναι η αναγκαιότητα απελευθέρωσης των πλόων, υπό την έννοια της άρσης πλείστων αδικαιολόγητων για μια σύγχρονη χώρα διοικητικών εμποδίων που υφίστανται σήμερα, ώστε να κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες για αναψυχή όσο το δυνατόν περισσότερα σκάφη υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού».

Και την Τρίτη όμως ήρθε στο φως άλλο ένα θέμα. Σε εκδήλωση όπου παρίστατο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στην επέκταση των προβλητών κρουαζιέρας. Στο υπουργείο ήταν πλέον γνώστες της επιστολής του ΥΠΕΚΑ με την οποία απαντούσε στο αίτημα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου της επέκτασης στην προβλήτα στη νότια πλευρά του λιμανιού για την εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων νέας γενιάς.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας εμφανίζονταν ενοχλημένες επειδή, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν απαντά επί της ουσίας του θέματος αλλά, αντίθετα, προτείνει να χαραχθεί νέα στρατηγική για την κρουαζιέρα τη στιγμή που έχει διαμορφωθεί ήδη.

Πηγή: www.tovima.gr

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις