Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, 11:08

ΥΝΑ-ΣΕΕΝ: Καμιά λύση για τους απλήρωτους ναυτικούς. Νέο ναυάγιο η χθεσινή συνάντηση Κ. Μουσουρούλη και διοίκησης ακτοοπλόωνΣε ναυάγιο κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη με την διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, την οποία και κάλεσε να εξοφληθούν άμεσα όλοι οι απλήρωτοι ναυτικοί της ακτοπλοΐας, τώρα που οι εταιρίες ξεκίνησαν τα δρομολόγια τους και έχουν αποκτήσει μια σχετική ρευστότητα. Η διοίκηση του Σ.Ε.Ε.Ν. επανέλαβε προς τον κ. Μουσουρούλη πως αρκετές εταιρίες του κλάδου συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας τα οποία τις υποχρεώνουν να καθυστερούν αναγκαστικά την εξόφληση των δεδουλευμένων των ναυτικών τους.

Το πρόβλημα αυτό έχει οξυνθεί εξάλλου και από την απαίτηση των εταιριών παροχής καυσίμων προς τα πλοία να εξοφλούνται άμεσα για τα καύσιμα που παραδίδουν ειδάλλως σταματούν να εφοδιάζουν τα πλοία.

Η διοίκηση του Σ.Ε.Ε.Ν. κάλεσε τον υπουργό να παρέμβει προς τις τράπεζες προκειμένου αυτές να δώσουν ρευστότητα στον κλάδο για να καλυφθούν τουλάχιστον οι μισθοί των ναυτικών.

Ο κ. Μουσουρούλης εξεδήλωσε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο μπορεί τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση να υποχρεώσουν τις τράπεζες να χορηγήσουν νέα δάνεια προς την ακτοπλοΐα και οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων υποστήριξαν ότι στην περίπτωση αυτή πολλοί ναυτικοί της ακτοπλοΐας θα συνεχίσουν να είναι απλήρωτοι τουλάχιστον έως ότου οι εταιρίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα.

Άλλα λέει το υπουργείο…

Ωστόσο τελείως διαφορετική είναι η εικόνα που μεταδίδει το γραφείο τύπου του κ. Μουσουρούλη, το οποίο υποστηρίζει πως οι ακτοπλόοι δεσμεύθηκαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλία επικοινωνίας με την ΠΝΟ και επίσπευσης υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των οφειλών.

Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του TheSeaNation, ο κ. Μουσουρούλης «έμεινε με το στόμα ανοικτό, όταν του ζητήθηκε να παρέμβει στις τράπεζες για να δώσουν δάνεια στις εταιρίες που έχουν πρόβλημα».

Παρόμοιο θέμα είχε δημιουργηθεί και στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην διάρκεια των τελευταίων απεργιακών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας, οι οποίες είχαν οδηγήσει τον κ. Μουσουρούλη στην επιστράτευση των ναυτικών.

Τότε ο κ. Μουσουρούλης είχε αναλάβει πρωτοβουλία και είχε επικοινωνήσει με τράπεζες για να δεχθεί την εντονότατη κριτική από τραπεζικούς και ακτοπλοϊκούς κύκλους πως στην προσπάθεια του να λύσει το ακτοπλοϊκό ζήτημα αλλοίωνε τους όρους τους υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο.

Ειδικότερα στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου για την τελευταία συνάντηση του κ. Μουσουρούλη με τον Σ.Ε.Ε.Ν. αναφέρονται τα ακόλουθα :

«Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της ακτοπλοΐας, κάλεσε χθες, 30 Μαΐου, σε συνάντηση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ενόψει της θερινής περιόδου. Ο Υπουργός κάλεσε επίσης τους εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιριών να προχωρήσουν στην τακτοποίηση των οφειλομένων στους ναυτικούς,στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις. Οι εκπρόσωποι, από την πλευρά τους, δεσμεύθηκαν ότι θα αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία επικοινωνίας με την ΠΝΟ και ότι θα επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης, ώστε να αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη και η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου».

theseanation.gr

 

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις