Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018, 07:13

[Cruise news] 20 χρόνια από την προσάραξη του S.S. Australis!!Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια προσάραξε το S.S. American Star, που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα με το όνομα Australis. Παγκοσμίως γνωστό είναι με το πρώτο του όνομα, S.S. America!!

Ας θυμηθούμε την ιστορία του πλοίου που διέσχισε όλες τις θάλασσες στα 54 χρόνια καριέρας του!!

Το S.S. America σχεδιάστηκε από το διάσημο ναυπηγό William Francis Gibbs και κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Newport Shipbuilding της Virginia για τη United States Lines. Καθελκύστηκε στις 31/8/1939 με νονά την Ελεονόρα Ρούσβελτ, σύζυγος του τότε πρόεδρου των Η.Π.Α. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 30/4/1940 και πραγματοποίησε το παρθενικό του ταξίδι στις 22 Αυγούστου του ίδιου έτους!

Λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το πλοίο είχε μεγάλα σινιάλα για να αποφύγει τυχόν επιθέσεις αφού οι Η.Π.Α. τηρούσαν ουδέτερη στάση.
Στις 28 Μαΐου 1941 επιστρατεύεται από την κυβέρνηση των Η.Π.Α οι οποίες έχουν λάβει θέση υπέρ των συμμάχων κι έτσι, το πολεμικό ναυτικό “ντύνει” το βαπόρι στα χακί και το νέο του όνομα είναι “USS West Point”. Στις 15 Ιουνίου ξεκινάει την πρώτη του αποστολή. Κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης του μετέφερε περισσότερους από 350.000 στρατιώτες, προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού, αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, άμαχους και τραυματίες πολέμου κι αναδείχτηκε επάξια το πλοίο που βοήθησε περισσότερο απ’ όλα στον πόλεμο!! Για το λόγο αυτό τιμήθηκε με 5 συνολικά μετάλλια για την προσφορά του!!!
Την 1η Ιουνίου 1946 επιστρέφει στην εταιρεία του και το πρόγραμμα του περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου!! 18 χρόνια παρέμεινε στην πρώτη του εταιρεία.
Το 1964 το S.S. America αγοράστηκε από τον ελληνικό όμιλο Χανδρή με σκοπό τη μεταφορά μεταναστών από την Ευρώπη στην Αυστραλία! Κατά τη μετασκευή του υπερωκεανίου, προστέθηκαν νέες καμπίνες κι έτσι η μεταφορική του ικανότητα αυξήθηκε από τους περίπου 1.200 στους 2.258 επιβάτες!! Με νέα σινιάλα και όνομα πλέον, S.S. Australis (από το λατινικό terra Australis, Νότια Γη) αποπλέει από τον Πειραιά για πρώτη φορά στις 21/8/1965 με προορισμό το Σίδνεϊ και τη Νέα Ζηλανδία!!
Ο “ρόλος” του μεταναστευτικού υπερωκεανίου ολοκληρώνεται το Νοέμβριο του 1977, αφού πλέον οι αεροπορικές βιομηχανίες είχαν γιγαντωθεί και η επιβατική κίνηση σε σχέση με την υψηλή τιμή του πετρελαίου έκαναν απαγορευτικά τα μακρινά ταξίδια. Το S.S. Australis παροπλίζεται στο Timaru της Ν. Ζηλανδίας.
Τον Ιούνιο του 1978 πωλείται στην αμερικανική Venture Cruises έναντι 5εκ. $ με σκοπό να πραγματοποιεί κρουαζιέρες από τη νέα Υόρκη. Η εταιρεία το “ντύνει” στα μπλε κι επαναφέρει το αρχικό του όνομα, S.S. America! Στις 30/6/1978 αποπλέει για την πρώτη του κρουαζιέρα, ωστόσο οι άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο βαπόρι, εξοργίζουν τους επιβάτες οι οποίοι απαιτούν να αποβιβαστούν άμεσα, όπως κι έγινε!!
Στις 3/7 γίνεται απόπειρα να ξεκινήσει μια 5ήμερη κρουαζιέρα στον Καναδά αλλά η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με απαιτήσεις αποζημιώσεων ύψους 2,5 εκ $! Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί επιθεώρηση κι αξιολογεί τις συνθήκες υγιεινής με βαθμό 6 (με άριστα το 100)!!! Τελικά, στις 18/7 λόγω χρεών, το S.S. America κατάσχεται και στις 28/8 δημοπρατείται κι όμιλος Χανδρή το αποκτά έναντι μόλις 1 εκ. $!!
S.S Italis, το νέο του όνομα, τα χρώματα παραμένουν ίδια, σκούρο μπλε που είχε επιλέξει η Venture, ενώ λόγω διάβρωσης ξηλώνεται η μπροστινή τσιμινιέρα. Το βαπόρι ναυλώνεται από τις 23/6 έως τις 20/7 του 1979 για να χρησιμοποιηθεί σαν πλωτό ξενοδοχείο κατά τη διάσκεψη του Οργανισμού Αφρικανικής Ένωσης. Αμέσως μετά, ξεκινά από τη Βαρκελώνη και τη Γένοβα 14ήμερες κρουαζιέρες στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά το τέλος των κρουαζιέρων, παροπλίζεται στην Ελευσίνα το Σεπτέμβριο του 1979 και τα προβλήματα ξεκινάνε..!
Το Μάιο του 1980 πωλείται στην ελβετική Inter Commerce Corporation η οποία σχεδιάζει να το μετατρέψει σε πλωτή φυλακή, έξω από το Beirut. Το βαπόρι μετονομάζεται S.S. Noga αλλά δεν εγκαταλείπει την Ελευσίνα τελικά!
Τον Οκτώβριο του 1984 αγοράστηκε από την Silver Moon Ferries η οποία το μετονομάζει Alferdoss που στα αραβικά σημαίνει Παράδεισος. Μόνο Παράδεισος όμως δεν είναι αφού κι αυτά τα σχέδια “ναυάγησαν”!
Τον Οκτώβριο του 1988, μετά από έκρηξη στην αντλία αναρρόφησης προκαλεί πλημμύρα στο μηχανοστάσιο! Το βαπόρι προσάραξε προκειμένου να αποφύγει τη βύθιση και να γίνει άντληση των υδάτων. Μετά τις απαραίτητες εργασίες άντλησης και σφράγισης,επιστρέφει στη ντάνα, χωρίς τη δεξιά άγκυρα η καδένα της οποίας έσπασε κατά τη βιαστική προσάραξη!
Λίγον καιρό αργότερα, το βαπόρι πωλείται σε διαλυτές έναντι 2 εκ. $, οι οποίοι καταβάλουν το 50% σαν προκαταβολή και ξεκινούν οι εργασίες ξηλώματος. Ωστόσο οι διαλυτές αθετούν τη συμφωνία και οι εργασίες διακόπτονται! Το Alferdoss παραμένει παροπλισμένο για ακόμη 3 χρόνια.
Το Οκωβριο του 1992, μετά από 12 χρόνια παροπλισμού(!!!) αγοράζεται έναντι 2εκ $ από μια Ταϋλανδέζικη εταιρεία η οποία είχε σκοπό να το μετατρέψει σε 5άστερο πλωτό ξενοδοχείο στο Πουκέτ. Το S.S. Ameican Star, πως ήταν το νέο του όνομα, δεξαμενίζεται στο Σκαραμαγκά και ετοιμάζεται για ένα μακρύ ταξίδι 100 ημερών με τη βοήθεια του ουκρανικού ρυμουλκού Neftegaz 67. Τα δύο πλοία αναχωρούν παραμονή Χριστουγέννων όμως λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, επιστρέφουν στον Πειραιά! Αναχωρούν και πάλι παραμονή Πρωτοχρονιάς κι όλα πηγαίνουν καλά μέχρι το Γιβραλτάρ. Στις 15 Ιανουαρίου του 1994, ανοιχτά των Καναρίων Νήσων ο καιρός επιδεινώθηκε και ο κάβος που συνδέει τα δύο πλοία σπάει! Ευτυχώς, οι ναυτικοί κατάφεραν να συνδέσουν ξανά τα πλοία, όμως ο άνεμος δυνάμωσε και με ένταση 12 μποφόρ αποτυγχάνουν και οι δύο επόμενες προσπάθειες. Δύο ρυμουλκά κατέφθασαν αργότερα στην περιοχή όμως δεν κατάφεραν να βοηθήσουν. Στις 17/1 ελικόπτερο διασώζει τους ναυτικούς που βρίσκονταν στο Atlantic Star το οποίο αφήνεται να πλέει ακυβέρνητο. Στις 18/1 τελικά, προσάραξε στην παραλία της Fuerteventura των Καναρίων Νήσων. Μετά από δύο μέρες το άτυχο βαπόρι σπάει στη μέση και πλέον κηρύσσεται ολική απώλεια. Οι ντόπιοι λεηλάτησαν το βαπόρι ξηλώνοντας τα εξαρτήματα, έργα τέχνης ακόμη και τα ξύλινα τμήματα του!!
Δύο χρόνια μετά, το 1996 το πρύμνιο τμήμα καταποντίζεται και μένει το πλώριο τμήμα του S.S. American Star να “παλεύει” με τον ωκεανό!
Τον Απρίλιο του 2007 καταρρέει κι αυτό προς την αριστερή πλευρά!
Το Μάρτιο του 2013, ο ωκεανός το “κατάπιε” και πλέον το ναυάγιο είναι ορατό μόνο όταν η θάλασσα είναι ήρεμη!!!
Η φιγούρα του βαποριού ΠΑΝΤΑ θα υπάρχει στη σκέψη μας!!!

SOLstice

Συντάκτης: SOLstice

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις