Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, 12:01

Αυτοί είναι οι Έλληνες εφοπλιστές που στηρίζουν την ελληνική σημαία!Η κυριαρχία της Ελληνικής Ναυτιλίας  συνεχίζεται και το 2014 εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.  Το αξιοσημείωτο όμως  είναι ότι ενώ δυναμώνει ο ελληνόκτητος στόλος, δηλαδή τα πλοία ελληνικών συμφερόντων, μειώνεται η δύναμη του υπό ελληνική σημαία. Όλο και λιγότερα πλοία εγγράφονται στο ελληνικό νηολόγιο.  Αιτία είναι η κόντρα που έχει ξεσπάει μεταξύ ελληνικού κράτους και εφοπλιστών  λόγω του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος που αφορά τη δραστηριότητα των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα και έχει ενταθεί τον τελευταίο μήνα  μετά  την, με  βάση του άρθρου 14 του  νόμου  για τη φορολογία των  ακινήτων, μετατροπή, της  εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών προς το Κράτος σε υποχρεωτική.

Η δύσκολη προσπάθεια να πείσει τους έλληνες εφοπλιστές να  εγγράψουν περισσότερα πλοία στο εθνικό νηολόγιο που έκανε η κυβέρνηση ώστε   να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, φαίνεται να μην ευδοκιμεί.

Ακόμη και όταν οι σχέσεις μεταξύ του Μαξίμου και της εφοπλιστικής κοινότητας ήταν καλές έως και τα τέλη του 2013, και οι πλοιοκτήτες πρότειναν την εθελοντική φορολόγησή τους ως κίνηση καλής θέλησης και συμμετοχής στη συγκέντρωση χρημάτων στο πολύπαθο κρατικό κορβανά,  μόλις 54 πλοία ύψωσαν τη γαλανόλευκη σημαία εκ των οποίων τα έξι μέσα στο 2014.

Στην κυβέρνηση αναρωτιόντουσαν  τι έπρεπε να κάνουν για να φέρουν οι ελληνικές εταιρείες περισσότερα πλοία υπό τη γαλανόλευκη σημαία.

Οι Έλληνες που ύψωσαν τη γαλανόλευκη σε πλοία τους μέσα στο 2013 και στις αρχές του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και στην πράξη στήριξαν την προσπάθεια του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θοδωρή Βενιάμη να εξομαλύνει τις σχέσεις  της ελληνικής ναυτιλίας με την κυβέρνηση  είναι:

Γιάννης Αγγελικούσης ο οποίος ενέγραψε στο ελληνικό νηολόγιο τα περισσότερα πλοία  συνολικά 13 και ακολουθούν, Ιωάννης Κούστας, οι οικογένειες Κέρτσικοφ-Καρασταμάτη-Χατζηελευθεριάδη, Νίκος και Μελίνα Τραυλού,  Γ. Βαρδινογιάννης, Νίκος Τσάκος, Πίτερ Λιβανός Διαμαντής Διαμαντίδης, Ανδρέας Μαρτίνος, Αθανάσιος Μαρτίνος, Αντώνης Παπαδημητρίου, Μιχαήλ Λεμός, Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, Συμεών Παληός, Γιώργος Λιβανός,  αφοι Γουλανδρή, Μενέλαος Πάγκαλος,  Λουκάς Κτιστάκης, Μάρκος Μαρινάκης, Ευστράτιος π.Τσαλαμανιός, Ζ&Γ Χαλκούσης, Πρόδρομος Τσαντάογλου, Ορέστης Βαρώνης, Αχιλλέας Κακομανώλης, Ηλίας Μαρολέων.
Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές που έχουν πλοία με ελληνική σημαία στον στόλο τους όμως δεν αναφέρονται γιατί δεν έκαναν κάποια νέα εγγραφή την προηγούμενη χρονιά μέχρι και σήμερα.

Του Μηνά Τσαμόπουλου
newmoney.gr

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις