Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018, 07:11

Η κυβέρνηση ψάχνει ξανά λύση για τα ναυπηγείαΗ δυνατότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέπει την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων και την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των υποβρυχίων τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού που παραμένουν ανενεργά εξετάστηκαν κατά τη σύσκεψη που είχε, την Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών.

Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, σύσκεψη με το ίδιο αντικείμενο καθώς η κυβέρνηση αναζητά λύσεις προκειμένου η αντιπαράθεση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να μην καταλήξει στη διεθνή διαιτησία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε ρήτρες για το δημόσιο, σε απώλεια θέσεων και, φυσικά, στην περαιτέρω απαξίωση των, κατά τα λοιπά, υπερσύγχρονων υποβρυχίων που παραμένουν μη λειτουργικά.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι λίγο καιρό αφού είχε αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση είχε οριστεί ως συντονιστής για το θέμα των ναυπηγείων, με αρμοδιότητα να βρει λύση για την ανάπτυξή τους, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος, έκανε συναντήσεις αλλά από κάποιο σημείο και μετά χάθηκε, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της δουλειάς τους….

Ερωτηθείς για τα Ναυπηγεία, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στον επίλογο της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Βουλής που είχε πραγματοποιηθεί για το θέμα των Ναυπηγείων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κινείται μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε επισημάνει στην Βουλή τα εξής σημεία:
•    Αυτό που πρέπει να γίνει το ταχύτερο -γιατί πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις και να μπαίνουμε στη φωτιά- είναι προστασία, ολοκλήρωση και παραλαβή των υποβρυχίων που είναι ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου και τα έχει πληρώσει, δηλαδή τα τρία καινούργια και τον εκσυγχρονισμένο ΩΚΕΑΝΟ.
•    Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει νομική αντίκρουση των αξιώσεων των αντισυμβαλλομένων, προβολή των αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονη έναρξη συζητήσεων για την εξεύρεση λύσης, χωρίς αναγκαστικά να περιμένουμε μετά από χρόνια μία απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου με τα Ναυπηγεία, τα υποβρύχια και τους εργαζόμενους σε αιχμαλωσία, ώστε να διασώσουμε και τα Ναυπηγεία και όσο γίνεται περισσότερες θέσεις εργασίας.
•    Τρίτον, επαναφορά του σχεδίου συνεργασίας μεταξύ Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και, ει δυνατόν, συγχώνευση με άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ει δυνατόν, με συμμετοχή ελληνικών εφοπλιστικών κεφαλαίων.
•    Τέταρτον, συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καταστεί σαφές ότι τα ξένα πολεμικά πλοία δεν είναι εμπορικές δραστηριότητες, αλλά πολεμικές και η Ελλάδα θα συνάπτει διμερείς αμυντικές συνεργασίες με άλλες χώρες, αν πρόκειται να ανατεθούν.

Στην ίδια σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος και οι τελευταίες εξελίξεις με την τρόικα καθώς περισσότερες από 153 συμφωνημένες δράσεις είναι πλήρως ή εν μέρει μη υλοποιημένες από ελληνικής πλευράς και η τρόικα ζητά σαφή πρόοδο πριν επιστρέψει στην Αθήνα.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά κάνουν λόγο για μία κρίσιμη και πολυπαραγοντική διαπραγμάτευση, σημειώνουν ότι πρέπει να αποφευχθεί η… δραματοποίηση προηγούμενων αξιολογήσεων και ελπίζουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις θα μπουν σε τελική τροχιά καθώς η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια για επί μακρόν καθυστερήσεις.

pireas2day.gr

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις