Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, 12:26

Ναυμαχία για τους θαλαμηπόλουςΜέτωπο δημιουργούν οι ακτοπλόοι κατά του υπουργείου Ναυτιλίας. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) εξέφρασε την αντίθεσή του, σχετικά με δύο διατάξεις του σχεδίου νόμου για τα τουριστικά πλοία.

Τους φταίνε οι θαλαμηπόλοι και οι μάγειρες… Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος ζητά την απόσυρση του άρθρου 25, ως ευθέως αντισυνταγματικού, αλλά και την τροποποίηση του άρθρου 12, διά του οποίου δίδεται η δυνατότητα εκτελέσεως ακτοπλοϊκών δρομολογίων από ημερόπλοια.

Ειδικότερα, επί του άρθρου 25 «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας», ο ΣΕΕΝ υποστηρίζει ότι η επίμαχη διάταξη καταστρατηγεί κάθε έννοια συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών των εταιρειών και παραβιάζει τις αρχές της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας.

Στο άρθρο αυτό ενίσταται και η ΠΝΟ, η οποία το χαρακτηρίζει «απεργοσταστικό», καθώς δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Ναυτιλίας να δρομολογεί «πλοίο ασφαλείας» σε περιπτώσεις, όπως απεργίες και επισχέσεις εργαζομένων.

Επίσης, ο ΣΕΕΝ αντιδρά στο άρθρο 12 που αφορά «Ορους και προϋποθέσεις δραστηριοποίησης επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων», σημειώνοντας ότι οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου και ειδικότερα οι παρ. 3 γ’ και δ’, αλλά και η παρ. 4, επιτρέπουν την εκτέλεση δρομολογίων ακτοπλοΐας από ημερόπλοια, υπό συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, σε σχέση με τα δρομολογημένα ακτοπλοϊκά πλοία, τα οποία είναι επιβαρημένα με πλήθος υποχρεώσεων.

Μάλιστα, ο ΣΕΕΝ κατέθεσε ήδη γραπτό υπόμνημα προς την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της ελληνικής Βουλής, στο οποίο εκθέτει αναλυτικά τις απόψεις του επί των παραπάνω άρθρων.

Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, που συγκρούονται ακτοπλόοι και υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτό, διότι «φωτιές» άναψαν οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σύμφωνα με τις οποίες οι ακτοπλόοι ζητούν την πλήρη απελευθέρωση των οργανικών συνθέσεων στα πληρώματα, με το σύνδεσμό τους, τον ΣΕΕΝ, να βγάζει ανακοίνωση… διάψευσης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας, στο πλαίσιο ημερίδας του ΕΒΕΠ, ανέφερε ότι «με ευθύνη των φορέων και ιδιαίτερα των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, αλλά και του ναυτικού επιμελητηρίου, έχει ανοίξει ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, σε ό,τι αφορά τα θέματα επάνδρωσης των πλοίων της ακτοπλοΐας. Για το οποίο θα σας πω ότι και από τους δύο φορείς δεν έχει εκτιμηθεί σωστά».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «ζητούν την εφαρμογή των κανόνων της συνθήκης STCW στην ακτοπλοΐα και με ορισμένα “τσιτάτα”, τα οποία τα έχουμε ακούσει πολλές φορές, όπως το πώς μπορώ να έχω τόσους θαλαμηπόλους, όταν πολλές φορές το καράβι μου πηγαίνει με περισσότερους θαλαμηπόλους, απ’ ό,τι επιβάτες; Γιατί χρειάζεται να έχω μάγειρες πάνω στο καράβι;».

Από την πλευρά του, ο ΣΕΕΝ ανταπάντησε ότι ο σύνδεσμος έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη προσαρμογής της νομοθεσίας περί επάνδρωσης των πλοίων στις σύγχρονες συνθήκες λειτουργίας του πλοίου και στα διεθνή δεδομένα.

«Ουδέποτε έχουμε αμφισβητήσει την εφαρμογή διεθνών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης και της STCW, που αποτελούν νομοθετική επιταγή και την οποία τιμούμε και σεβόμαστε και εφαρμόζουμε πιστά.

»Δυστυχώς, φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί σύγχυση στις υπηρεσίες του ΥΝΑ σχετικά με τα αιτήματά μας, σε ό,τι αφορά τον αριθμό μελών του πληρώματος ακτοπλοϊκών πλοίων», ανέφεραν στελέχη του συνδέσμου.

Πηγή   enet.gr

 

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις