Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, 01:48

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΠειραιάς 4 Μάρτη  2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σε συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ (28-2-2014), εκτιμήθηκε η παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση με την ενίσχυση της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου που διαρκώς χειροτερεύει την κατάσταση   στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Οξύνονται οι αντιθέσεις μεταξύ των  ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον γεωστρατηγικό έλεγχο  περιοχών.  Επικίνδυνες εξελίξεις διαμορφώνονται σε βάρος του λαού της Ουκρανίας και στην ευρύτερη περιοχή, με τις παρεμβάσεις  μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε – Ρωσίας. Πρωτοστατούν απόγονοι του ναζισμού,  που έχουν βρει γόνιμο έδαφος και σε αποφάσεις της  Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή συζητιέται νέα διχοτομική λύση για την Κύπρο, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα της Μ. Ανατολής (Συρία, Αίγυπτος, Ιράκ κ.λπ.) και της Αφρικής (Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κ.λπ.).

Σε αυτές τις εξελίξεις προωθείται η πώληση του ΟΛΠ, άλλων λιμανιών και συνολικά των υποδομών της χώρας, συγκρούονται μονοπωλιακά συμφέροντα για να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα τους και την πληρώνει ο εργαζόμενος λαός.

Κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, τρόικα, έχουν κοινό στόχο, την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Εφοπλιστές – υπουργείο ναυτιλίας προτείνουν κατάργηση των ΣΣΕ και επιβολή των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Αυτό επιδιώκεται για τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, σε άλλα λιμάνια και σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Στο στόχαστρο τους είναι η διάλυση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας των εργαζομένων, υπονομεύουν την πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη, για να την παραδώσουν στους επιχειρηματίες.

Την ίδια περίοδο οι ναυτεργάτες, οι  εργαζόμενοι,  βιώνουν καθημερινά τα τραγικά αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής με την αύξηση της ανεργίας, την λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από φόρους και τα χαράτσια, την ένταση της φτώχειας, της εξαθλίωσης.

Η υπεράσπιση των ΣΣΕ, της Υγείας, της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, της δημόσιας περιουσίας,  πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, εργαζόμενου, με οργάνωση συσπείρωση δυνάμεων στους χώρους δουλειάς,  για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ανάπτυξη αγώνων ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΡΤΗ στις 10 το πρωί στην ΟΜΟΝΟΙΑ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις