Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, 02:11

Μελέτη ΙΟΒΕ “Η συμβολή της Ακτοπλοΐας στην Ελληνική Οικονομία”Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά παρουσιάστηκε στις 4/11 η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του ΙΟΒΕ για την συμβολή των Ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών στην Ελληνική Οικονομία.

Την μελέτη παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Καθηγητής Ν. Βέττας.

Στη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αποτυπώνεται η συνολική συμβολή του κλάδου της ακτοπλοΐας στην ελληνική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη τις καταλυτικές του επιδράσεις μέσω του τουρισμού και της μεταφοράς προϊόντων στην οικονομία της νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης αναλύονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού του κλάδου.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, η ελληνική ακτοπλοΐα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και η συμβολή της στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν ληφθούν υπόψη και οι καταλυτικές επιδράσεις που συνδέονται με τον τουρισμό και την ανάπτυξη του πρωτογενούς και μεταποιητικού τομέα στις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, η συνολική συνεισφορά της εγχώριας ακτοπλοΐας εκτιμάται, σε όρους ΑΕΠ, σε 11,8 δισ. ευρώ ή 6,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας το 2013. Σε όρους απασχόλησης η σχετική επίδραση διαμορφώνεται σε 260 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 7,2% της συνολικής απασχόλησης), μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ της απασχόλησης στις νησιωτικές περιφέρειες.

 

Ο κλάδος της ακτοπλοΐας βρέθηκε μετά το 2009 αντιμέτωπος με δύο ταυτόχρονες και ισχυρές εξωγενείς διαταραχές: την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων και την κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης λόγω της κρίσης της Ευρωπαϊκής και κυρίως της ελληνικής οικονομίας. Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν τον κλάδο ιδιαιτέρως αρνητικά, σε βαθμό που δημιουργήθηκαν ερωτηματικά για τη δυνατότητα του υφιστάμενου συστήματος να παρέχει τις απαιτούμενες ακτοπλοϊκές υπηρεσίες τα επόμενα χρόνια, ενδεχόμενο με σαφείς αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία.

 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η προσαρμογή του κλάδου στα νέα δεδομένα απαιτεί συνεχείς προσπάθειες περιορισμού του κόστους εκμετάλλευσης με διατήρηση της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης των χρηστών ακτοπλοϊκών υπηρεσιών. Βραχυπρόθεσμα θα ήταν αποτελεσματικά κάποια μέτρα τόνωσης της ζήτησης μέσω μείωσης των εκτός καθαρών ναύλων χρεώσεων, όμως ταυτόχρονα απαιτείται να επανακαθοριστούν αρκετές παράμετροι, ιδίως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο που ρυθμίζει τη λειτουργία της ακτοπλοΐας.

 

Ενδεικτικά, προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να εξεταστεί δυνητικά η κατάργηση του επίναυλου, η μείωση των λιμενικών τελών όπου δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα υπηρεσιών και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας. Περαιτέρω, στη μελέτη αποτυπώνεται το πώς ο εκσυγχρονισμός του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων, η αναδιοργάνωση του ακτοπλοϊκού συστήματος, η επανεξέταση του συστήματος αποζημίωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε όλα τα μέσα μεταφοράς, η εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας περιφερειακών κόμβων μετεπιβίβασης με ταχεία ανταπόκριση σε μικρότερα νησιά – σε συνδυασμό και με άλλα μέσα μεταφοράς, καθώς και η γενικότερη βελτίωση των θεσμικών διαδικασιών, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επαύξηση της ήδη σημαντικής συνεισφοράς της ακτοπλοΐας στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

 

 

ΜΕΛΕΤΗ ΙΟΒΕ -Συμβολή της Ακτοπλοΐας_FINAL.PDF

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ

link για pchands

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι Γ. Μανιάτης, Η. Ντεμιάν, Ν. Παρατσιώκας και S. Danchev, υπό τον συντονισμό του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Καθηγητή Ν. Βέττα. Οι ερευνητές επιθυμούν να ευχαριστήσουν την Κ. Τουρίκη και την Ι. Ευθυμίου για την άριστη ερευνητική τους βοήθεια.

Οι κρίσεις επί θεμάτων πολιτικής και οι προτάσεις που περιέχονται στην παρούσα ανάλυση εκφράζουν τις απόψεις των ερευνητών και δεν αντανακλούν, κατ’ ανάγκη, τη γνώμη των μελών ή της Διοίκησης του ΙΟΒΕ.

 

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις