Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018, 11:34

Ο ελληνικός «δράκος» τρώει την CoscoΣτον αέρα o φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ – ΣΕΠ

 

Πού σκοντάφτει η συμφωνία για την επένδυση των 230 εκατ.

 

Από μία κλωστή κρέμεται το ζήτημα του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για την κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, έργο συνολικής επένδυσης 230 εκατ. ευρώ.

 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) και στο εάν αυτή θα εγκρίνει το συμβατικό κείμενο του Φιλικού Διακανονισμού, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται αμφίβολο.

 

Και αυτό, διότι, οι Κινέζοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με τους όρους που έθεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, όταν ενέκρινε -στα μέσα Οκτωβρίου- την υπογραφή του σχεδίου της δεύτερης τροποποιητικής συμβάσεως μεταξύ του ΟΛΠ και της θυγατρικής της Cosco.

 

Οι όροι που έθεσε το Δικαστήριο είναι, πρώτον, ότι δέχεται μόνον την αναστολή καταβολής του συμβατικού σταθερού εγγυημένου ανταλλάγματος για επτά έτη (έως το 2021), ήτοι έως ότου η ΣΕΠ – Cosco ολοκληρώσει κατασκευαστικά και παραγωγικά τον προβλήτα ΙΙΙ, και δεύτερον, να καταβάλλει ο ΣΕΠ – Cosco ένα συμφωνημένο αντάλλαγμα για τον προβλήτα ΙΙΙ από τώρα για την χρήση του χώρου.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Κινέζοι επιμένουν στην συμφωνηθείσα κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος, την οποία θέτουν ως προϋπόθεση για την επένδυσή τους στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

 

Σημειώνεται ότι Φιλικός Διακανονισμός συμπεριλαμβάνει την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ της νέας προβλήτας πετρελαιοειδών, καθώς και τη μηχανολογική αναβάθμιση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, μετά την κατασκευή της προβλήτας ΙΙΙ και την αναβάθμιση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ.

 

ΠΗΓΗ

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις