Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, 10:29

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ «ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ 2014 – 2015 ΣΤΗΝ ΠΑΝ. ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν

Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Συνάδελφοι

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ένωση μας αρχίζουν στις 11 Δεκέμβρη 2014 και ολοκληρώνονται στις 2 Απρίλη 2015.

Σας απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό και σας καλούμε:

 • Να πάρετε όλοι μέρος στην ψηφοφορία.
 • Να δουλέψουμε με ενθουσιασμό για να πεισθεί κι ο τελευταίος συνάδελφος, ότι για το δικό του συμφέρον, το συμφέρον όλου του κλάδου, του σωματείου μας, των ναυτεργατών, πρέπει απαραίτητα να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.
 • Να ενισχύσουμε πιο αποφασιστικά, την συνέχιση της Αγωνιστικής πορείας του σωματείου μας.
 • Να δυναμώσουμε την ενότητα και την πάλη μας, μέσα και έξω από τα καράβια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας αλλά και την ουσιαστική διεύρυνση τους προς όφελος των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν σε περίοδο έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, στις κατευθύνσεις της Ε. Ε, του ΔΝΤ, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Ανοίγουν νέα μέτωπα σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, δεν τους αρκεί η μέχρι τώρα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, η φορολογία, το τσάκι­σμα των εργασιακών σχέσεων.

Με μεθόδους βίας και καταστολής οδηγούν στο εδώλιο εκατοντάδες ναυτεργάτες, εργαζόμενους, επειδή υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα τους.

Αυτή η πολιτική δημιουργεί τις οικονομικές κρίσεις, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τους πολέμους, με την χώρα μας να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ, Ε.Ε, NATO, Ρωσίας, σε μια φλεγόμενη περιοχή για τον έλεγχο των χωρών, την καταλήστευση των ενεργειακών και φυσικών πόρων, με θύματα τους λαούς.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, ταυτόχρονα πρόσθετα προνόμια για τις επιχειρήσεις με νέες μειώσεις των εσόδων από τη φορολογία κατά 100 εκατ. ευρώ.

Από 1-1-2015 με βάση τον ν.3863/2010, καθορίζεται η βασική σύνταξη στα 360 ευρώ και θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον συντελεστή που θα διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι.

Στο NAT η φιλοεφοπλιστική πολιτική που συνεχίζεται σε βάρος των ναυτεργατών, έχει δημιουργήσει το οργανικό έλλειμμα των 975.555.515,00 ευρώ με βάση τον προϋπολογισμό του για το 2015. Με χαλκευμένα στοιχεία και χωρίς να έχει γίνει Ισολογισμός από το 2003, με τους προηγούμενους Ισολογισμούς να έχουν γίνει κατά συμψηφισμό, υπολογίζονται στα έσοδα 156.000.000 ευρώ που θα προέλθουν από τη μείωση των κύριων συντάξεων και 15.000.000 ευρώ έσοδα στο Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτεργατών (ΚΕΑΝ) από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η κατ’ επανάληψη προκλητική δήλωση του ΥΝΑ κ. Βαρβιτσιώτη σε συναντήσεις με την Ε.Ε της ΠΝΟ, ότι “θα σας συμφέρει να το κλείσουμε το NAT.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ναυτιλία, το πρώτο 8μηνο του 2014 με βάση τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal, αποκτήθηκαν 377 πλοία αξίας 12,1 δις δολάρια (100 νέες ναυπηγήσεις και 277 δευτερογενή), ενώ το 2013 αποκτήθηκαν 690 πλοία (319 νέες ναυπηγήσεις και 371 δευτερογενή), αξίας 18,1 δις δολάρια.

Αντίθετα για τους ναυτεργάτες η ανεργία καλπάζει, 1 στους 4 γράφετε στο ΓΕΝΕ, λόγω των απαγορευτικών προϋποθέσεων αποκλείονται οι μακροχρόνιοι άνεργοι από την επιδότηση “αίσχους” των 293 ευρώ για έγγαμους και 235 ευρώ για άγαμους, ενώ δεν έχουν καμία κοινωνικοασφαλιστική προστασία.

Εφοπλιστές – κυβέρνηση μιλάνε για 200.000 θέσεις εργασίας στην ναυτιλία, για να προωθήσουν τις ατομικές συμβάσεις, να μετατρέψουν το σύνολο των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, θύματα των “δουλεμπορικών” κυκλωμάτων.

Συνεχίζεται η τραγική κατάσταση στην ιατροφαρμακευτική προστασία, σε συνεδρίαση της ΠΝΟ με αφορμή τις προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς του Οίκου Ναύτη και ΥΠΕΠΕΔΥ για την λειτουργία χρήσης του κτηρίου του Οίκου Ναύτη που είναι περιουσία του NAT, τα ναυτεργατικά σωματεία ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕ-ΜΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απορρίψαμε και τις δύο προτάσεις, απαιτήσαμε την αποκλειστική λειτουργία για ιατροφαρμακευτική προστασία και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, να γίνει αξιοποίηση της ακίνητη περιουσία του NAT, να λειτουργήσει ως Πανεπιστημιακή κλινική το εγκαταλελειμμένο ΝΙΕΝ στα Μελίσσια, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.

Συνάδελφοί:

Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή! Η επίθεση του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του πρέπει να αναχαιτιστεί τώρα!

Ούτε η ηττοπάθεια, ούτε η αναμονή, ούτε οι αυταπάτες για κυβερνητικές εναλλαγές, προσφέρουν λύτρωση ή άμεση ανακούφιση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δύναμης υπέρ των ταξικών δυνάμεων, που συγκροτούν το ΠΑΜΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση και να περάσει το ναυτεργατικό .εργατικό κίνημα στην αντεπίθεση.

Προϋπόθεση για να μπορέσουμε να δυναμώσουμε την πάλη μας, να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος, να αλλάξουμε τους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς στο ναυτεργατικό και το εργατικό κίνημα, είναι και η δική σου προσωπική συμμετοχή.

Η δύναμη του σωματείου μας” Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, είναι ο αταλάντευτος αγωνιστικός προσανατολισμός, για τα συμφέροντα του κλάδου, της εργατικής τάξης. Πολύτιμο όπλο είναι η αλληλεγγύη των δυνάμεων του ταξικού εργατικού κινήματος του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Αυτό το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή μέσα από τους πολύμορφους και απεργιακούς αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Η μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών στις αρχαιρεσίες του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» συμβάλλει καθοριστικά στην ισχυροποίηση του σωματείου, στην ενίσχυση του ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα, του ΠΑΜΕ, ανεβάζει την αποτελεσματικότητα της πάλης του απέναντι στους εφοπλιστές, τις κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου και τις υποταγμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ,. ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Η μάχη των αρχαιρεσιών του σωματείου είναι σκληρή, γιατί ανεξάρτητα από τη μορφή – το σχήμα με το οποίο παρεμβαίνει κάθε φορά ο ταξικός αντίπαλος οι εφοπλιστές, οι δυνάμεις του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού, ο υπονομευτικός ρόλος τους είναι άκρως επικίνδυνος για τα συμφέροντα των ναυτεργατών και της εργατικής τάξης, με άπειρα παραδείγματα χειραγώγησης και παροπλισμού συνδικάτων με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Το σωματείο μας ο “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ” θα συνεχίσει να παλεύει μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος για ριζικές αλλαγές, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης του ναυτεργάτη από τον εφοπλιστή, την κατάργηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από τους καπιταλιστές, για να περάσει ο παραγόμενος πλούτος στα χέρια των παραγωγών των εργαζομένων και να αξιοποιηθεί για τη λαϊκή ευημερία.

 

Συνάδελφε η ψήφος είναι δύναμη, συμβάλλει στην ενίσχυση του σωματείου μας

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Κατάργηση των εγκριτικών πράξεων του νόμου 2687/53 και των “διμερών συμβάσεων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία.
 • Ανάκληση του διαλυτικού Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ν.2932/2001 για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ανανέωση του στόλου σε ελληνικά ναυπηγεία. Η πρόταση μας για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα υπηρετούν τις εργατικές, λαϊκές ανάγκες προϋποθέτει κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο στα πλαίσια μιας φιλολαϊκής πολιτικής, με μελέτη, πρόγραμμα ναυπήγησης σύγχρονων πλοίων, θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την ευημερία γενικότερα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, αποτελεί στόχο του κλάδου μας.
 • Ανάκληση των αντιναυτεργατικών μέτρων για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων. Καθορισμός των οργανικών συνθέσεων με βάση τις αυξημένες ανάγκες των πλοίων.

Κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, Μηχανοδηγών Α’, Β’, Λιπαντών, Καθαριστών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 • Υπογραφή Ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ” ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
 • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με σταθερή εργασία, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο. Με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων, ο χρόνος ναυτολόγησης να είναι ισοδύναμος με το χρόνο αδείας εκτός πλοίου, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στο NAT σε όλη την διάρκεια του χρόνου.
 • Στην ποντοπόρο ναυτιλία 4μηνη σύμβαση – 4 μήνες άδεια, με σταθερή εργασία.
 • Να χαρακτηριστεί το επάγγελμα βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο, καταβολή επιδόματος 5% με βάση το μισθό.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – (NAT. ΚΕΑΝ. ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ)

Εφοπλιστές. ΠΑΣΟΚΝΔ λεηλάτησαν και διαλύουν τα ασφαλιστικάσυνταξιοδοτικά ταμεία των ναυτεργατών.

 • Αποκλειστικά Δημόσια – Καθολική – Υποχρεωτική – Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια.
 • Κατάργηση των εξοντωτικών – αντεργατικών νόμων 3845/2010, 3863/2010, 3986/2011, που λεηλάτησαν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές εντάσσουν το NAT στο ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ, τον Οίκο Ναύτη στον ΕΟΠΠΥ. Άθλιοι νόμοι που από κοινού συν διαμόρφωσαν κυβέρνηση, τρόικα -ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ – με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.
 • Κατάργηση του άρθρου 21 του Ν.3622/2007 που δίνει την δυνατότητα αλλαγής χρήσης και εκποίησης μερικώς ή ολικός του ΝΙΕΝ. Να γίνει Πανεπιστημιακή κλινική για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.
 • Την ενίσχυση των οικονομικών του NAT, του ΚΕΑΝ και των Ταμείων Πρόνοιας και του Οίκου Ναύτη για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας.
 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Σύνταξη στο 80% επί του συνολικού ποσού για το οποίο γίνονται κρατήσεις. Κατώτερη σύνταξη120 ΕΥΡΩ, διπλασιασμό των εφάπαξ των ταμείων προνοίας.
 • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
 • Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ – ανθυγιεινό και επικίνδυνο, καταβολή επιδόματος 5%.
 • Κατάργηση της νομοθετικής τροπολογίας που απαλλάσσει τους εφοπλιστές από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
 • Καταβολή όλων των εφοπλιστικών οφειλών στο NAT και πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
 • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τις πράξεις που ανατρέπουν τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων.
 • Αφορολόγητο όριο000 ΕΥΡΩ.

 

ΑΝΕΡΓΙΑ

Πλήρησταθερή εργασία.

ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι:

 • Να γίνει πράξη τώρα η απαίτηση της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕ-ΜΑΓΕΝ, που έγινε δεκτή από το ΔΣ του ΓΕΝΕ, να συγκεντρώνονται τα CREW LIST και να ναυτολογούνται άμεσα ναυτεργάτες, όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις οργανικών συνθέσεων.
 • Η πλειοψηφία του ΓΕΝΕ να αποτελείται από εκπροσώπους των αντιπροσωπευτικών ναυτεργατικών ενώσεων.
 • Αποστρατικοποίηση, απομάκρυνση του ΤΕΝΕΛ από το ΓΕΝΕ.
 • Κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας, ν. 2687/53 όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92, που προωθούν την “μαύρη” ανασφάλιστη εργασία.
 • Έκτακτο επίδομα000 ευρώ, για όλους τους άνεργους
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
 • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
 • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να εξασφαλισθεί άμεσα δωρεάν σίτιση των ανέργων από την Εστία Ναυτικών, να αξιοποιηθεί η υποδομή της και να ενισχυθεί οικονομικά με πρόσθετους πόρους.
 • Δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας και να ισχύσουν μειωμένα τιμολόγια για τις παροχές των πρώην ΔΕΚΟ. Να απαγορευτεί η διακοπή παροχής ηλεκτρικού, νερού και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους.
 • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

 

 

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Αποκλειστικά – Ενιαία – Δημόσια – Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση για όλους τους ναυτεργάτες.
 • Ένταξη των Σχολών στο Υπουργείο Παιδείας, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 • Αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με αντίστοιχα της στεριάς.

 

 • Κατάργηση όλων των νόμων για την ιδιωτικοποίηση των σχολών, την εναλλασσόμενη εκπαίδευση.
 • Έλεγχο των οικονομικών του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ) και των κονδυλίων της Ε.Ε μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ποσά που δόθηκαν και που δαπανήθηκαν.
 • Κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού βάση των πραγματικών αναγκών.
 • Η πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών να γίνεται με ευθύνη των εκπαιδευτικών συμβουλίων των Ναυτικών Σχολών.
 • Προσαρμογή της ύλης στις σύγχρονες ανάγκες, αλλαγή του κανονισμού σπουδών σε ναυτική εκπαίδευση – μετεκπαίδευση.
 • Αύξηση του επιδόματος φοίτησης και ασφάλιση στο NAT των μετεκπαιδευομένων στο ΚΕΣΕΝ με χρηματική κάλυψη από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ). Κατάρτιση προϋπολογισμών – ισολογισμών συνολικά και ανά σχολή με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
 • Στέγαση των συναδέλφων στην Εστία Ναυτικών με αξιοπρεπείς όρους.

 

Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Το σωματείο Ό ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ” συμμετέχει και πρωτοστατεί στο Τμήμα Μεταφορών (ΤUI – ΤΡΑΝSΡΟΡΤ) της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας – ΠΣΟ (WFTU) για τον συντονισμό και την κοινή δράση των ταξικών δυνάμεων. Ανοίγει νέους ορίζοντες, δημιουργεί προϋποθέσεις, αλλαγή του συσχετισμού δύναμης ε­νίσχυσης του ταξικού πόλου, κλιμάκωση των αγώνων για την α­ναχαίτιση της επιθετικότητας του κεφαλαίου.

Αποκαλύπτουμε τον υπονομευτικό ρόλο της εργατικής αριστοκρατίας, τις υποταγμένες στη στρατηγική του κεφαλαίου διεθνείς και ντόπιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τη Διεθνή Συνομοσπονδία – κατ’ ευφημισμό – Ελεύθερων Συνδικάτων “ITUC”, των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC / CES, τη ΓΣΣΕ, την ΑΔΕΔΥ κ.α.

Στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα τα δήθεν ανεξάρτητα, ελεύθερα συνδικάτα της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών της “ITF” και της “ETF” – μέλη της Διεθνούς Συνομοσπονδία (Ελεύθερων) Συνδικάτων “ITUC” και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC /CES, – βάζουν πλάτη στην αύξηση των κερδών των εφοπλιστών, μέσα από την άγρια εκμετάλλευση και την “μαύρη” ανασφάλιστη εργασία των ναυτεργατών. Ανερυθρίαστα, με απύθμενο θράσος και κροκοδείλια δάκρυα, ενώ περιγράφουν γενικά στην ναυτιλία ότι επικρατεί καθεστώς “σύγχρονης σκλαβιάς”, στην πράξη στηρίζουν την αντεργατική πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, των εφοπλιστών, της πλουτοκρατίας. Τα συνδικάτα μέλη της “ITF” δίνουν τη συγκατάθεση τους, με τη γνωστή “μπλε κάρτα” στα πλοία έναντι παχυλής αμοιβής, που κυμαίνεται από 5.500 μέχρι 8.500 δολάρια ανάλογα με τον ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των άθλιων συνδικαλιστών και την ασυδοσία των εφοπλιστών. Υπονομεύουν το αίτημα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, υπογράφουν εξευτελιστικές συμβάσεις με τους εφοπλιστές, λειτουργώντας ως διεθνείς δουλέμποροι. Με αυτές τις οργανώσεις τις δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού συντάσσεται και η πλειοψηφία της ΠΝΟ και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΑΥΤΟΝΟ­ΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που την αποτελούν.

Οι ηγεσίες τους αποτελούν την εργατική αριστοκρατία που υπηρετεί τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εχθρεύονται την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, αντιστρατεύονται τη συνδικαλιστική οργάνωση και περιφρούρηση των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, τις συνθήκες εργασίας και όρους αμοιβής, γιατί δεν θα προσελκύουν εφοπλιστές – πελάτες για να τους καταβάλλουν τα λύτρα της προδοσίας του εργατικού κινήματος.

 

ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Η κατάργηση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, η υπεράσπιση της απεργίας, των λαϊκών ελευθεριών στα καράβια και γενικότερα στους τόπους δουλειάς αποτελούν ζητήματα της καθημερινής πάλης του σωματείου “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, των ναυτεργατών.

Ο εκδημοκρατισμός του Ναυτεργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος και της Ναυτικής Νομοθεσίας περνάει μέσα από την οργανωμένη πάλη των ναυτεργατών, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στα ναυτεργατικά σωματεία, την ενίσχυση του ταξικού Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η διατήρηση του αντιδημοκρατικού πλαισίου από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τους εφοπλιστές, 40 χρόνια μετά την μεταπολίτευση γίνεται για τη νόθευση, την παραχάραξη της θέλησης των ναυτεργατών και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος, από τις δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η ριζική αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ επιβάλλεται να γίνει υπόθεση όλων των ναυτεργατών.

Το σωματείο 10 ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ1 αγωνίζεται για την επέκταση του Ν. 1264/82 και στους ναυτεργάτες, αλλαγή του αντιδημοκρατικού καταστατικού της ΠΝΟ και των σωματείων που αρνούνται σκόπιμα την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων των σωματείων και της ΠΝΟ, την εκλογή της διοίκησης της ΠΝΟ από συνέδριο και του προεδρείου από την διοίκηση, την κατάργηση του αντιδημοκρατικού ορίου του 1/10 που περιορίζει τους αντιπροσώπους της ΠΕΜΕΝ στα συνέδρια της ΠΝΟ, την κατάργηση του “χαρατσιού” που καταβάλλουν οι ναυτεργά­τες στην ομοσπονδία.

Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Διεκδικούμε γενικότερα τον εκδημοκρατισμό της ναυτικής νομοθεσίας, του ΚΔΝΔ και του ΚΙΝΔ του Εσωτερικού Κανονισμού, την κατάργηση των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις