Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, 10:53

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΑ Ε/Γ-Ο/Γ ΠΛΟΙΑΗ Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που διαπιστώνεται την τελευταία 4ετία στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας με την συστηματική αλλά και μεθοδευμένη επιχειρηματικά ασυδοσία της απλήρωτης ναυτικής εργασίας, καταθέτει μια σειρά προτάσεων που η εφαρμογή και η υλοποίησή τους μπορούν να συμβάλλουν στην ουσιαστική πάταξη αυτού του απαράδεκτου τριτοκοσμικού φαινομένου.

Έχοντας επίγνωση ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι τραγικά ανεπαρκής στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, επισημαίνουμε και καταθέτουμε μια σειρά προτάσεις έτσι ώστε τόσο η πολιτεία και τα θεσμοθετημένα όργανά της αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Θεωρούμε κατεπείγουσα προτεραιότητα οι παρακάτω νομοθετικές ρυθμίσεις να προωθηθούν στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στην Βουλή και αυτό όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα είναι αυτό της επαναφοράς των ΣΣΕ, συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.λπ.

 

  • Η μη καταβολή δεδουλευμένων να θεωρείται διαρκές αυτόφωρο αδίκημα και οι συνέπειες να αφορούν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Πρόεδρο και το σύνολο των μελών του Δ.Σ της κάθε Ναυτιλιακής εταιρίας καθώς και κάθε άλλο νόμιμο εκπρόσωπό της.
  • Με την ανάληψη κάθε δρομολογιακής γραμμής από την πλευρά των ενδιαφερομένων Ναυτιλιακών εταιριών να κατατίθεται εγγυητική επιστολή η οποία θα ισούται για κάθε πλοίο με τους μισθούς 4 μηνών των Ναυτεργατών που απασχολούνται στο πλοίο. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τόσο τα πλοία ελεύθερης δρομολόγησης όσο και εκείνα που θα εκτελούν πλόες δημόσιας υπηρεσίας (άγονες δρομολογιακές γραμμές).
  • Θεσμοθέτηση Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών (με την συμμετοχή ΥΝΑ και εκπροσώπων των Ναυτεργατικών Σωματείων) με σκοπό τον έλεγχο και την αυστηρή εφαρμογή της ΣΣΕ και της κείμενης ναυτικής νομοθεσίας.
  • Να παρέχεται νομοθετικά η δυνατότητα, σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας περί δεδουλευμένων, να κηρύσσεται από το ΥΝΑ έκπτωτη και με δρακόντιες κυρώσεις – συνέπειες κάθε ναυτιλιακή εταιρία η οποία δεν τηρεί απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις της για την καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων μισθών.
  • Σε ότι αφορά το άμεσο και επείγον ζήτημα των ήδη εκκαθαρισμένων δρομολογιακών γραμμών για τους μήνες Δεκέμβρη 2014, Γενάρη – Φλεβάρη 2015 η εκταμίευση των ποσών που αντιστοιχούν στο παραπάνω χρονικό διάστημα να διατεθεί σε συλλογικό φορέα των Ναυτεργατών (ΠΝΟ – Ναυτεργατικά Σωματεία) με σκοπό αυτά να διατεθούν, σύμφωνα με τις μισθολογικές καταστάσεις, στα πληρώματα που τους οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί.

Πιστεύουμε ότι το σύνολο αυτών των προτάσεων αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την απλήρωτη Ναυτική εργασία και ταυτόχρονα δίνει οριστικό τέλος στην αφερεγγυότητα και στην ασυδοσία των Ναυτιλιακών εταιριών καθώς και στην ατιμωρησία των Διοικήσεων αυτών των επιχειρήσεων έναντι του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις