Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, 09:40

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΝΕΝ – ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΜε πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στο ΥΝΑ με την συμμετοχή του Προεδρείου της ΠΕΝΕΝ αντιπροσωπείας των απλήρωτων Ναυτεργατών της ΝΕΛ, του Διευθύνοντος Συμβούλου της κ. Γιάννη Αβραντίνη και του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καθυστέρηση στην εξόφληση των πληρωμάτων των πλοίων της ΝΕΛ και συγκεκριμένα στα Ε/Γ-Ο/Γ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», «AQUA SPIRIT», «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», «AQUA JEWEL», «EUROPEAN EXPRESS», «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» και «AQUA MARIA».

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης στο ΥΝΑ το Προεδρείο της ΠΕΝΕΝ ανέπτυξε το γενικότερο πρόβλημα που ταλανίζει την μεγάλη πλειοψηφία των πληρωμάτων στην Ακτοπλοΐα με την συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών.

Έγινε εκτενής αναφορά στις εταιρίες ΑΝΕΚ – HELLENIC SEAWAYS, VENTOURIS SEA LINES και ΝΕΛ οι οποίες την τελευταία 4ετία καθυστερούν αδικαιολόγητα την εξόφληση των μισθών τόσο του κλάδου όσο και του συνόλου των Ναυτεργατών που εργάζονται σε πλοία των παραπάνω εταιριών.

Αναφέρθηκαν επίσης οι διάφορες υποσχέσεις και δεσμεύσεις που έχουν δοθεί από την πλευρά των εμπλεκόμενων εταιριών χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν υλοποιηθεί.

Υπογραμμίστηκε παράλληλα το απαράδεκτο φαινόμενο όσοι, κυρίως με την απόλυσή τους, διεκδικούν του μισθούς τους δεν επαναπροσλαμβάνονται!!!

Καταγγέλθηκε ότι όσοι Ναυτικοί υπηρετούν σε πλοία και απαιτούν την εξόφλησή τους απολύονται για εκδικητικούς λόγους με σκοπό να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας και να αποτραπεί με τον άθλιο αυτό τρόπο η νόμιμη διεκδίκηση των μισθών και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί κλίμα ανασφάλειας.

Το Προεδρείο της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε ότι σε όλη αυτή την επιχείρηση ο ρόλος των υπηρεσιών του ΥΝΑ είναι να συνδράμουν τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις με σκοπό την αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής δράσης και το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών των Ναυτεργατών.

Εκτενής συζήτηση έγινε ειδικότερα για την Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) η οποία αδικαιολόγητα καθυστερεί μέχρι και 7 μήνες τους μισθούς ενώ σε ένα μεγάλο μέρος των απολυμένων Ναυτεργατών δεν τους έχουν καταβληθεί μισθοί, άδειες, επιδόματα, αναδρομικά κ.λπ.

Μιλώντας στην σύσκεψη μέλη της αντιπροσωπείας των πληρωμάτων της κουβέρτας και άλλες ειδικότητες που συμμετείχαν στην συζήτηση σημείωσαν τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την κοινωνική διάσταση που αποκτούν αυτά σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο και δήλωσαν με σαφή τρόπο ότι πρέπει να πάρει τέλος το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας.

Ο εκπρόσωπος της ΝΕΛ και Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Αβραντίνης ενημέρωσε αναλυτικά σχετικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και την κατάσταση που έχει περιέλθει μιλώντας για οικονομική ασφυξία που τους έχει επιβληθεί από τις συστημικές τράπεζες ενώ έθεσε ως στόχο με την εκταμίευση και την απόδοση των χρημάτων από την έως τώρα εκτέλεση των άγονων γραμμών, την καταβολή ενός μισθού στο σύνολο των πληρωμάτων της εταιρείας.

Το συνολικό ποσόν που πρόκειται να εισπράξει η εταιρεία τις επόμενες μέρες όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΕΛ ανέρχεται στα 1.100.000 ευρώ από το οποίο 60-65% θα πάει σε καύσιμα, ασφάλιστρα και σε επισκευαζόμενα πλοία που γίνονται διάφορες εργασίες!!!

Προκειμένου να καταστεί σαφής η εικόνα των οικονομικών οφειλών της εταιρείας προς τους Ναυτεργάτες (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΝΕΝ) δημοσιοποιούμε πίνακα με τις αποδοχές που οφείλει η εταιρεία προς τους απλήρωτους Ναυτεργάτες!!

1)      Απολυμένοι Ναυτεργάτες 1.000.000 ευρώ

2)      Ε/Γ-Ο/Γ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» 320.000 ευρώ

3)      Ε/Γ-Ο/Γ «EUROPEAN EXPRESS» 620.000 ευρώ

4)      Ε/Γ-Ο/Γ «AQUA JEWEL» 280.000 ευρώ

5)      Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» 600.000 ευρώ

6)      Ε/Γ-Ο/Γ «AQUA SPIRIT» 370.000 ευρώ

7)      Ε/Γ-Ο/Γ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» 550.000 ευρώ

8)      Ε/Γ-Ο/Γ «AQUA MARIA», «ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΟΥ», «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΙΝΗ» 100.000 ευρώ

Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων αποδοχών προς τους απλήρωτους Ναυτικούς ανέρχεται στα 3.840.000 ευρώ.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας των απλήρωτων πληρωμάτων υπογραμμίστηκε η ανάγκη δραστικής παρέμβασης του Υπουργού Ναυτιλίας και των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένοι μισθοί ενώ έγινε αναφορά των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της μακροχρόνιας καθυστέρησης των μισθών.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε ότι η εξόφληση των απλήρωτων Ναυτικών συνιστά βασική προτεραιότητα του ΥΝΑ και για τον σκοπό αυτό θα πάρει μια σειρά μέτρα για την αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος.

Η ΠΕΝΕΝ θέλει να καταστήσει γνωστή με σαφή τρόπο την θέση της ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την παραπέρα διαιώνιση του προβλήματος για την απλήρωτη ναυτική εργασία και θα κλιμακώσει με τον κλάδο μας τις ενέργειες και τις κινητοποιήσεις για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

 

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις