Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, 05:50

“Τίτλοι τέλους” για την Princess Danae!!Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για πώληση της Lisboa, της γνωστής μας Princess Danae, σε διαλυτές. Ο ιδιοκτήτης της Portuscale, Rui Alegre, σε συνέντευξη παραδέχτηκε ότι το βαπόρι ήταν σε άσχημη κατάσταση και δεν ήταν αξιόπλοο πλέον με μοναδική λύση την πώληση του για σκραπ.
Το Port Melbourne, όπως ήταν το αρχικό του όνομα, κατασκευάστηκε το 1955 στα ναυπηγεία Harland & Wolff της Ιρλανδίας, μαζί με το Port Sydney (μετέπειτα Princess Daphne), για τη βρετανική Port Line, θυγατρική της Cunard, η οποία το χρησιμοποίησε για μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ην. Βασιλείου, Ν. Ζηλανδίας κι Αυστραλίας μέσω Παναμά. Με υπηρεσιακή ταχύτητα 17kn, ήταν το ταχύτερο εμπορικό!
Το 1972 και τα δύο πλοία πωλούνται στον Γ. Καρρά που σκόπευε να τα δρομολογήσει σε γραμμές της Κρήτης, με το Port Melbourne να μετονομάζεται σε Therissos Express. Ωστόσο, με την άνοδο που γνώριζε τότε η κρουαζιέρα, τα σχέδια άλλαξαν και τα βαπόρια οδηγούνται στα ναυπηγεία για μετατροπή τους σε κρουαζιερόπλοια.
4 χρόνια μετά, η Danae με το χαρακτηριστικό Κ στην τσιμινιέρα ξεκινά τις πρώτες πολυήμερες και ακριβές λόγω πολυτέλειας κρουαζιέρες για την Delian Cruises. Λίγο καιρό μετά η ζήτηση μειώθηκε οπότε η λύση ήταν η ναύλωση.
Πράγματι, το 1979 η ιταλική Costa τα ναυλώνει και το 1984 τελικά τα αγοράζει, αφού και η Danae και η Daphne αποκτούν ολοένα κι αυξανόμενο επιβατικό κοινό!
Το 1990 η ρωσική SovComFlot κι η ιταλική Costa ενώνουν τις δυνάμεις τους και ιδρύεται η Prestige Cruises οπότε η Danae αλλάζει πλέον σινιάλα.
Το 1992 κατά τις εργασίες ανακαίνισης εκδηλώθηκε πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές ζημιές κι έτσι πωλείται στη Baltica Lines. Κατά τις εργασίες μετασκευής μετονομάζεται Starlight Express, ωστόσο το 1994 όταν ολοκληρώνονται το όνομα που λαμβάνει είναι Baltica.
Το εγχείρημα αποτυγχάνει τελικά και περίπου 2 χρόνια μετά το Baltica κατάσχεται.
Το 1996 η Arcalia Shipping του Ποταμιάνου, μετέπειτα Classic International Cruises, το αγοράζει και ύστερα από ανακαίνιση, το βαπόρι ταξιδεύει ως Princess Danae, ξεκινώντας μια δεύτερη λαμπρή καριέρα.
Τον Αύγουστο του 2012 είναι η αρχή του τέλους. Η Danae μόλις καταπλέει στο Δουβλίνο, όπως και τα υπόλοιπα βαπόρια της C.I.C. κατάσχεται λόγω χρεών από ανεφοδιασμούς καυσίμων. Την επόμενη μέρα αίρεται η κατάσχεση αλλά 20 μέρες αργότερα κατάσχεται και πάλι, αυτήν τη φορά στη Μασσαλία.
Το Φεβρουάριο του 2013 για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών, αποφασίζεται η C.I.C. να κρατήσει την Princess Daphne και τα υπόλοιπα πλοία να πουληθούν. Έτσι, η νεοσύστατη Portuscale αγοράζει την Athena, τον Arion, το Funchal και την Princess Danae.
Το βαπόρι μετονομάστηκε Lisboa και οδηγήθηκε στη δεξαμενή για ριζική ανακαίνιση. Λίγες μέρες αργότερα αποδεξαμενίστηκε εκτάκτως και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για άθλια κατάσταση του που δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί.
Τελικά, το βαπόρι σε περίπου 10 μέρες θα ταξιδέψει για τελευταία φορά με προορισμό τα διαλυτήρια της Aliaga, 60 χρόνια μετά την κατασκευή του και 10 μήνες μετά το τελευταίο ταξίδι της Princess Daphne.

SOLstice

Συντάκτης: SOLstice

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις