Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018, 07:14

Στον τουρισμό «ποντάρουν» και φέτος οι Ελληνες ακτοπλόοιΤις ελπίδες για τόνωση των εσόδων εναποθέτει για ακόμη μια χρονιά στην τουριστική σεζόν του καλοκαιριού ο ακτοπλοϊκός κλάδος, ο οποίος ύστερα από πολλά χρόνια αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Με τον εσωτερικό τουρισμό να φθίνει χρόνο με τον χρόνο, καθώς οι Έλληνες έχουν περιορίσει αισθητά τις καλοκαιρινές διακοπές τους, οι αλλοδαποί επισκέπτες φαίνονται ως οι μόνοι που μπορούν να δώσουν και πάλι την απαραίτητη ώθηση στην επιβατική κίνηση, η οποία έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης ειδικά στις γραμμές του βορείου Αιγαίου με τα γνωστά προβλήματα με τη NEL Lines (εκτιμάται ότι στο διάστημα μεταξύ 2008 και 2013 «χάθηκαν» περίπου 11,5 εκατομμύρια επιβάτες).

«Σύμμαχος» των επιχειρήσεων της ακτοπλοΐας είναι και η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, η οποία αναμένεται να επηρεάσει θετικά το τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό, καθώς καθιστά φθηνότερα τα πακέτα που προσφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στις χώρες εκτός Ευρωζώνης. Ήδη, από πέρυσι η θεαματική αύξηση του αριθμού των ξένων τουριστών, οι οποίοι υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 23 εκατομμύρια συνέβαλε στο να μετριασθούν οι απώλειες από την κάμψη της επιβατικής κίνησης στην εσωτερική αγορά. Είναι ενδεικτικό πως η Attica Group που ελέγχει τον στόλο των Blue Star Ferries και οι Μινωικές Γραμμές του Ιταλού επιχειρηματία Grimaldi ολοκλήρωσαν το 2014 με αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το 2013, πετυχαίνοντας παράλληλα να επιστρέψουν στην κερδοφορία μετά από πολλές ζημιογόνες χρήσεις.

Οι ακτοπλόοι πάντως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την παρατεταμένη αβεβαιότητα που τείνει να παραλύσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα, και απομακρύνει τους υποψήφιους επενδυτές. «Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές και οι φόβοι για κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας επιτείνουν την ανασφάλεια και εμποδίζουν την ανάκαμψη του εμπορίου, και κατ’ επέκταση των θαλάσσιων μεταφορών, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τον κλάδο», επισημαίνει άνθρωπος του χώρου.

Μείωση κόστους 
Υπό αυτές τις συνθήκες, συνεχίζεται η λήψη μέτρων που έχουν στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και εντείνονται οι προσπάθειες για την εξοικονόμηση των δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η ορθολογικότερη διαχείριση του στόλου, με στόχο τον περιορισμό του κόστους των καυσίμων, το οποίο κατά τα τελευταία έτη αποτελεί το περίπου 45% του συνολικού κόστους, αλλά και ο «αγώνας δρόμου» για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων που αποτελούν βρόχο για κάθε επιχειρήση.

Εν τω μεταξύ χθες, η διοίκηση του ΟΛΠ υποδέχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο «Viking Star» και επέδωσαν τιμητική πλακέτα και βιβλία στον πλοίαρχο ctp. Gulleik Skagasto. Το κρουαζιερόπλοιο μήκους 220 μ. με συνολικό αριθμό επιβατών 930 άτομα, διαθέτει 465 καμπίνες και 472 άτομα πλήρωμα ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι διάρκειας 13 ημερών από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Σαντορίνη και τη Βενετία. Είναι το πρώτο από τα τρία νέα πλοία στην κρουαζιέρα θαλάσσης της εταιρείας Viking -με πολυετή εμπειρία στις κρουαζιέρες ποταμών- κατασκευασμένο και διακοσμημένο με σκανδιναβική αισθητική.

 

imerisia.gr

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις