Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, 10:49

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΕπαγγελματικες ασθένειες είναι αυτές που οφείλονται στις επιδράσεις των συνθηκών εργασίας .Η κόπωση ,το στρες ελλιπής η διακεκομμένος ύπνος ,η κακή ψυχολογική κατάσταση είναι αποδεδειγμένα αιτίες ατυχημάτων και ασθενειών.

Το επάγγελμα του Ναυτικού είναι γνωστό σε όλους ότι λόγο της καθημερινής γεωγραφικής αλλαγής και διαφορετικών κλιμάτων ,της διαβίωσης σε μια μεταλλική κατασκευή ,μακριά από κάθε κοινωνική εκδηλωση, επιδρα αρνητικά στην σωματική και ψυχική υγεία .

Στις μέρες μας η Ανεργία και η ανασφάλεια ,καθώς και η οικονομική ασφυξία στερούν από τους ανθρώπους της θάλασσας και αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν κοινωνική υγεία ,αφού χιλιάδες συνάδελφοι μας ,δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες της οικογένειας τους ,θύματα της «μεγάλης ελληνικής Ναυτιλίας ,δίχως Έλληνες¨».

Στη περίπτωση του ξενοδοχειακού τμήματος των πλοίων και ιδιαίτερα του μαγειρείου ,η κατάσταση πήρε επικίνδυνες διαστάσεις   για την υγεία των εργαζομένων μετά τις μειώσεις από το νόμο 4150 /13.Χαρακτηριστικο παράδειγμα τα πλοία της γραμμής ΠΑΤΡΑ –ΙΤΑΛΙΑ αλλά και της ακτοπλοΐας την χειμερινή περίοδο ,όπου 3 μάγειροι καλούνται να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες επιβάτες ,συν το πλήρωμα ,μια σταθερή υποχρέωση που λόγο του χαρακτήρα της ,δεν αναβάλλεται.

Πίσω από τα πλούσια μενού και τους πολυτελείς χώρους ανάπαυσης , συναντάς ανθρώπους που εργάζονται πάνω από τα όρια τους ,και όσο ανεβαίνουν τα επίπεδα υπηρεσιών που προσφέρονται από τις εταιρείες ,τόσο αυξάνονται οι ρυθμοί εργασίας .

Όλοι γνωρίζουμε ,και από τον χερσαίο χώρο ,ότι οι μεγαλόσχημοι των ξενοδοχειακών μονάδων , αναφέρονται πάντα στην ηρεμία που χρειάζονται οι επενδύσεις και το καλό κλίμα ,εννοώντας ότι η όποια δραστηριότητα τους πρέπει να αποστειρωθεί από τα όποια δικαιώματα. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να αναγγείλει το ατύχημα στις αρχές ,όμως δεν έχει συμφέρων από αυτό ,κι έτσι πάντα αποσιωπάται.

Από την άλλη το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει στατιστικές για επαγγελματικές ασθένειες και ατυχήματα ,απλώς καταγράφει όποια ατυχήματα δηλώνονται.

Έλλειψη στατιστικών και ελέγχων από το επίσημο κράτος, και αγωνιώντας για την αύξηση των ασθενειών στα πλοία ,η Ένωση μας μελέτησε την κίνηση στο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΛΑΤΣΗ και διαπίστωσε ότι τα τελευταία 10 χρόνια , 2000 ναυτικοί αρρώστησαν σοβαρά και έλαβαν το σχετικό βοήθημα. Αυτό σημαίνει ότι 200 ναυτικοί κάθε χρόνο προσβάλλονται από σοβαρότατες ασθενειες. ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ,όχι συνταξιούχοι!

Τα εξαντλητικά ωράρια ,(ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες δουλεύουν τα εστιατόρια στην Ηγουμενίτσα)η απλήρωτη εργασία ,οι μειωμένες σε επίπεδο καντίνας συνθέσεις παρουσία αμιάντου στους χώρους, η καθημερινή αλλαγή κλίματος ,δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ανθυγιεινό για τον εργαζόμενο.

Η πρόταση των Σωματείων για αξιοποίηση του Ναυτικού νοσοκομείου ,και μελέτης των Επαγγελματικών ασθενειών σε μια πτέρυγα ,δεν συγκίνησε κανένα φορέα. Αντιθέτως ,τα κέρδη των εφοπλιστών ,οι νέες παραγγελιες, οι χρηματιστηριακοι δείκτες ,οι ισολογισμοί είναι μεγέθη μετρήσιμα ,αντίθετα με τις ζωές των Ναυτεργατών .

Συμπεραίνουμε λοιπόν ,πως το Ναυτικό επάγγελμα είναι άκρως ανθυγιεινό ,και αυτό καθορίζεται από την ένωση μας ως κυρίαρχο πρόβλημα ,και η ανάδειξη του ως πρωταρχικό καθήκον.

Αντωνόπουλος Γεώργιος

Πρόεδρος Παν. Ένωσης Μαγείρων ΕΝ

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις