Τρίτη 24 Απριλίου 2018, 12:47

Posidonia Sea Tourism Forum 2015: Συνέντευξη Τύπου στο CELESTYAL ODYSSEYΤο 3ο Posidonia Sea Tourism Forum υποδέχεται 800 επισκέπτες στην Αθήνα

Εντυπωσιακή ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα και την Τουρκία τις δύο επόμενες σεζόν, καθώς οι πιο δημοφιλείς προορισμοί κρουαζιέρας στην περιοχή πρόκειται να επωφεληθούν από την αναμενόμενη επιστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο σημαντικού τμήματος του παγκόσμιου δυναμικού της κρουαζιέρας, η οποία ακολουθεί μια περίοδο ανακατάταξης που οξύνθηκε λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Σύντομη συνομιλία με τον κ. Ανωμερίτη

Ο θετικός αντίκτυπος που θα έχει η ισχυροποίηση των κλάδων της κρουαζιέρας και του yachting στην οικονομία της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής θα βρεθεί στο επίκεντρο του 3ου Posidonia Sea Tourism Forum, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις 26-27 Μαΐου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Περισσότεροι από 800 αντιπρόσωποι εταιρειών κρουαζιέρας, λιμένων και προορισμών, προμηθευτών κρουαζιερόπλοιων, πρακτορείων ναύλωσης γιώτ, φορέων ανάπτυξης και διαχείρισης μαρινών, τοπικών αρχών και κρατικών φορέων θα αναλύσουν τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που επηρεάζουν το μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Πλοίαρχος του CELESTYAL ODYSSEY, capt Νεκτάριος Ρήγας

Στο ίδιο κλίμα, η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα διοργανώνει σεμινάριο για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα του τουρισμού και των επενδύσεων στον κλάδο της κρουαζιέρας και του yachting στην επαρχία Hainan με τίτλο «China-Greece Tourism Cooperation Seminar & Investment Promotion for the Cruise and Yacht Industries of Hainan Province». Ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι από την επαρχία Hainan και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και εκπρόσωποι από τη Σαγκάη και την πόλη Τιεντζίν, θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο με σκοπό την καλλιέργεια σχέσεων που θα συντελέσουν στη δημιουργία μελλοντικών ευκαιριών συνεργασίας. Τρεις μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές από την Κίνα με εκπροσώπους εταιρειών ανάπτυξης λιμένων, τουριστικών αρχών, οικονομικών ζωνών ανάπτυξης, βιομηχανικών πάρκων και αερολιμένων, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν στο συνέδριο και θα συναντηθούν με Έλληνες και ξένους επαγγελματίες από τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού για την ανάπτυξη κοινών εγχειρημάτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

 

Ο κ. Γράτσος με τον κ. Στελλιάτο

Μια ακόμα σημαντική διοργάνωση στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου είναι το εργαστήριο «European F&B Cruise Ship Supply Industry Workshop» σκοπός του οποίου είναι να δώσει την ευκαιρία σε τοπικούς εξαγωγείς ποιοτικών προϊόντων τροφίμων και ποτών, σε παραγωγούς, επιχειρήσεις μεταποίησης και συσκευασίας, οινοποιεία και ειδικούς προϊόντων γαστρονομίας να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες τροφοδοσίας στον κλάδο της κρουαζιέρας. Η βιομηχανία τροφοδοσίας κρουαζιερόπλοιων με τρόφιμα και ποτά συνιστά έναν κλάδο εξαγωγών αξίας πολλών εκατομμυρίων και μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στην οικονομία της χώρας αλλά και στις τοπικές οικονομίες.

«Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αμβλύνονται και ο αντίκτυπός τους εξασθενεί, οι αποδόσεις από τα εκδρομικά προγράμματα της πολυδιάστατης Ανατολικής Μεσογείου με τον πολιτισμικό και ιστορικό πλούτο της αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, με τους κολοσσούς του κλάδου να προσβλέπουν σε μεγαλύτερη διείσδυση σε προορισμούς σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία διαθέτει την υψηλότερη πυκνότητα λιμένων και νησιών παγκοσμίως» δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια.

«Ο κλάδος του yachting παρέχει επίσης σημαντικές ευκαιρίες εργασίας, καθώς ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στην τοπική οικονομία αντιστοιχεί στον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων ελλιμενισμού.  Για παράδειγμα, στην τοπική οικονομία της Βαρκελώνης, για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 θέσεις εργασίας σε μαρίνες και 40 θέσεις εργασίας σε σχετικούς κλάδους».

Επίσης, 8,7 εκατ. Έλληνες και ξένοι τουρίστες  χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ακτοπλοϊκών εταιρειών που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά, ενδυναμώνοντας έτσι τον τουριστικό κλάδο ο οποίος δημιουργεί 260.000 θέσεις εργασίας και αναλογεί στο 6,5% του εγχώριου ΑΕΠ.

 

O αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας σημείωσε πως η κυβέρνηση πιστεύει σε μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, με την χώρα να κατακτά ισότιμη θέση στο διεθνές περιβάλλον της κρουαζιέρας. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η σύσταση συντονιστικής επιτροπής κρουαζιέρας με μόνιμη και σταθερή λειτουργία, με την σχετική απόφαση να αναμένει την υπογραφή.

 

Ο κύριος Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τόνισε την σημασία της ύπαρξης ενός φιλικού νομοθετικού περιεχομένου, το οποίο θα είναι σταθερό, χωρίς να μεταβάλλεται συνεχώς. Αναφορικά με το homeport στον Πειραιά δήλωσε πως το αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, είναι ένα περιφερειακό αεροδρόμιο, την στιγμή που το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ήταν Hub. Μόνο με ένα αεροδρόμιο που θα αποτελεί κόμβο στις αερομεταφορές μπορεί να αναπτυχθεί το Homeport.

Την συμβολή του ΟΛΠ στο συνέδριο και στην ανάπτυξη των θεμάτων του θαλάσσιου τουρισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, συνεχίζοντας την σύντομη ομιλία του με την συμβολή του ΟΛΠ στην μεταφορά της έδρας της MEDCRUISE στον Πειραιά.

 

Ο Κυριάκος Αναστασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος στη Celestyal Cruises και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής CLIA Ευρώπης, δήλωσε: «Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και κατατάσσεται στην τρίτη θέση σε αριθμό επιβατών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου η κρουαζιέρα αναμένεται να δώσει μια «ανάσα» στον τουρισμό.  Μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία έχει να επιδείξει  προορισμούς αστείρευτης ομορφιάς, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Μέχρι στιγμής, η Celestyal Cruises είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία η οποία κάνει home porting, με 627 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια. Για να προσελκύσει η Ελλάδα περισσότερους διεθνείς παίκτες κρουαζιέρας είναι πολύ σημαντικό η κρουαζιέρα να τεθεί σε στρατηγική προτεραιότητα και να εδραιώσει τη θέση της σε παγκόσμιο επίπεδο με οργάνωση και σωστούς χειρισμούς. Τα οφέλη στην εθνική οικονομία θα είναι τεράστια καθώς ο κλάδος της κρουαζιέρας δεν αποφέρει έσοδα μόνο στον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες αλλά τονώνει οικονομικά και τη ναυτιλιακή δραστηριότητα με τις επισκευές και άλλες υπηρεσίες που προσφέρει. Δεδομένου ότι η κρουαζιέρα είναι ένα από τα πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενα τουριστικά προϊόντα παγκοσμίως, μπορεί να αποφέρει τα μέγιστα αρκεί να τη δούμε με μια διαφορετική, πιο ανοιχτή ματιά και με συγκεκριμένο όραμα για το μέλλον».

 

Ο τουρισμός, του οποίου αναπόσπαστο τμήμα είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Λαμνίδη, Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενός διαχρονικού υποστηρικτή της εκδήλωσης,  ο οποίος δήλωσε: «Το 2015 είναι η χρονιά που θα επενδύσουμε περισσότερο από ποτέ στον άνθρωπο. Τον εργαζόμενο, τον μικρό επιχειρηματία, τον έμπορο, των ιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης, ο οποίος έχει μόνο να κερδίσει από την καλή πορεία του τουρισμού μας. Είναι η χρονιά που θέλουμε να αναδείξουμε άγνωστες περιοχές της χώρας, να συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινωνίες ακόμα πιο στενά και να διαφυλάξουμε το πραγματικά μοναδικό τουριστικό μας προϊόν. Είναι η χρονιά που θα δουλέψουμε πιο σκληρά από ποτέ για να κρατήσουμε τον ελληνικό τουρισμό στη θέση που του αρμόζει. Είμαστε βέβαιοι ότι το Posidonia Sea Tourism Forum θα συμβάλει ενεργά προς αυτή τη κατεύθυνση».

 

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης, τόνισε τη σημασία του κλάδου ακτοπλοΐας για το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και δήλωσε: “Χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών του POSIDONIA SEA TOURISM FORUM μία εκδήλωση που παραδοσιακά στηρίζει τον θαλάσσιο τουρισμό δίνοντάς μας την ευκαιρία να ενημερώσουμε, αλλά και να ενημερωθούμε, για τα τρέχοντα προβλήματα και, τις εξελίξεις, επίσης να προτείνουμε και να επεξεργαστούμε προτάσεις για την περαιτέρω τουριστική μας ανάπτυξη στην οποία ο θαλάσσιος τουρισμός πρωταγωνιστεί.»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνης Στελλιάτος, αναφέρθηκε στα 3,5 χιλιάδες σκάφη με ελληνική σημαία που συμβάλλουν το 3,8% του ΑΕΠ από το συνολικό 18% που κατέχει ο κλάδος της κρουαζιέρας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Δρίτσα τόνισε πως η έλλειψη ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής οδηγεί στην απώλεια τελών και ΦΠΑ από τα σκάφη, καθώς και απώλεια τελών πλεύσης και παραμονής.

 

Ο Θεόδωρος Κοντές, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας δήλωσε σύμφωνος με την ανάγκη επέκτασης και ανάπτυξης του Homeporting στον Πειραιά αλλά να μην παραγκωνιστεί στην προσπάθεια αυτή το transiting.

 

Στην αντιμετώπιση των μαρινών ως χώρων που προσφέρουν θέσεις εργασίας και όχι σαν χώρος όπου συχνάζουν οι πλούσιοι και η ελίτ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, κ. Σταύρος Κατσικάδης. Ελπίζει παράλληλα να τεθούν με ειλικρίνεια τα θέματα στο συνέδριο, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό οι μαρίνες είναι θέσεις απασχόλησης και υποδομές που υποδέχονται σκάφη που αποφέρουν έσοδα.

Ένας σημαντικός εταίρος στον κλάδο του homeporting είναι η MedCruise, η ένωση που εκπροσωπεί τις λιμενικές αρχές σε 20 διαφορετικές χώρες της Μεσογείου και των Παρακείμενων Θαλασσών. Ο Γενικός Γραμματέας της MedCruise, κ. Αθανάσιος Πάλλης, σε δήλωσή του είπε: «Το φόρουμ των Ποσειδωνίων αποτελεί για την MedCruise- την ένωση που εκπροσωπεί τα λιμάνια-κρουαζιέρας από 20 ευρωπαϊκές και μη-ευρωπαϊκές χώρες – μία σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ λιμένων, εταιρειών και προορισμών κρουαζιέρας. Η συνεργασία μεταξύ άλλων θα συμβάλει τόσο στην κατανόηση των προοπτικών όσο και στην περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών των μεσογειακών λιμένων, ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου, επιτρέποντας την σταθερή ανάπτυξη του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή».

 

Για το arxipelagos.com

Νίκος Δημητριάδης

 

 

 

Θεόδωρος Βώκος, Εκτελ. Διευθυντής, Εκθέσεις Ποσειδώνια

 

 

Θεόδωρος Δρίτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

 

Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

 

Γιώργος Ανωμερίτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ

 

Κυριάκος Αναστασιάδης, CEO Celestyal Cruises

 

Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γεν. Διευθυντής, ΣΕΤΕ

 

Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος ΣΕΕΝ

 

Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος ΕΠΕΣΤ

 

Θεόδωρος Κόντες, Πρόεδρος ΕΕΚΦΝ

 

Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος Ένωσης Μαρινών Ελλάδος

 

Θάνος Πάλλης, Γενικός Γραμματέας MedCruise

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


error: Content is protected !!