Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, 12:57

Οι Μινωικές Γραμμές, οι οποίες ανήκουν στον Ιταλό επιχειρηματία Em. Grimaldi θέλουν τον πλήρη έλεγχο της Hellenic SeawaysΣτη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του ποσοστού που ελέγχει στο μετοχικό κεφάλαιo της Hellenic Seaways (HSW) προσανατολίζεται η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της τράπεζας έχει κοινοποιηθεί ήδη στη διοίκηση των Μινωικών Γραμμών, η οποία εκδήλωσε το ενδιαφέρον να εξαγοράσει με απευθείας διαπραγματεύσεις το ποσοστό της, ωστόσο, η τράπεζα φέρεται να κατέληξε στη λύση του πλειοδοτικού διαγωνισμού, καθώς θεωρεί πως έτσι θα εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό τίμημα από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι οι διαδικασίες για τη διενέργεια του διαγωνισμού θα ξεκινήσουν άμεσα -το αργότερο μέσα στο επόμενο δίμηνο, τονίζοντας ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της, η οποία κυμαίνεται σε περίπου 40%, καθώς δεν έχει κανένα λόγο να διατηρεί παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο μιας ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Μινωικές Γραμμές, οι οποίες ελέγχουν ήδη πάνω από το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της HSW, θα δώσουν το «παρών» στον διαγωνισμό, όποτε και αν αυτός ξεκινήσει, συμμετέχοντας κανονικά στη διαγωνιστική διαδικασία. Εξάλλου, δεν έχουν κρύψει ποτέ ότι ενδιαφέρονται έντονα για την απόκτηση της Hellenic Seaways, η οποία όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα σχέδια ανάπτυξης που έχουν για την ελληνική αγορά.

Οι Μινωικές Γραμμές, οι οποίες ανήκουν στον Ιταλό επιχειρηματία Em. Grimaldi έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες τις συστηματικές αγορές μετοχών της HSW από διάφορους μικρομετόχους, με στόχο την εξαγορά του 100% της εταιρείας.

Χθες μάλιστα, κάλεσαν με επίσημη ανακοίνωση τους μικρομετόχους να ρευστοποιήσουν τη συμμετοχή τους, μεταβιβάζοντας μάλιστα τις μετοχές τους με αυξημένο τίμημα. Ειδικότερα, σε όσους μετόχους κατέχουν έως 70.000 μετοχές της HSW προσφέρουν 2,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σε όσους έχουν περισσότερες από 70.000 μετοχές στην κατοχή τους, η τιμή θα προσδιοριστεί κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί της. Από τις πρόσφατες συναλλαγές, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν αυτή που έγινε με τον όμιλο της Interamerican. Η εταιρεία κατόπιν συμφωνίας εξαγόρασε ποσοστό ύψους 3,91% (ήτοι 3.037.000 μετοχές) που κατείχε μέσω θυγατρικών ο όμιλος Interamerican στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW, καταβάλλοντας το ποσό των 4,55 εκατ. ευρώ (περίπου 1,5 ευρώ ανά μετοχή). Το συνολικό τίμημα καταβλήθηκε ολοσχερώς την ίδια ημέρα στις πωλήτριες εταιρείες του ομίλου Interamerican.

Προβληματισμός 
Στον αντίποδα, κύκλοι που πρόσκεινται στη διοίκηση της HSW και τον κ. Αγαπητό, εξακολουθούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιθετικές -όπως τις χαρακτηρίζουν- αγορές του Ιταλού επιχειρηματία, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο υπάρχει ο κίνδυνος να καταργήσει δρομόλογια της άγονης γραμμής, όπως αυτά του Άγιου Ευστράτιου, του Αγ. Κήρυκου στην Ικαρία αλλά και της Μυτιλήνης και της Χίου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Μινωικών να επενδύσουν στην HSW σχετίζεται άμεσα με την ανάκαμψη της εταιρείας, η οποία επετεύχθη χάρη στην αναδιάρθρωση των δανείων της μέσα στο 2015, αλλά και στην ενίσχυση του στόλου της με νέα πλοία και νέα δρομολογία, κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ .imerisia.gr

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις