Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018, 10:23

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΥΕΝ

Photo by: det


Δελτίο Τύπου

 

Σε ανεξέλεγκτη ασυδοσία εξελίσσεται η γραμμή της Αδριατικής από διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά αυτή την χρονική περίοδο με σκοπό να εκμεταλλευτούν την καλοκαιρινή περίοδο που παρουσιάζεται αυξημένη επιβατική κίνηση καθώς και η αντίστοιχη των οχημάτων.

Η είσοδος και η δρομολόγηση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων στην γραμμή Ηγουμενίτσας – Ιταλίας γίνεται με όρους τριτοκοσμικούς με την συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο τέτοιων πλοίων που έχουν δρομολογηθεί και λειτουργούν στην ανωτέρω γραμμή εδώ και μία εβδομάδα. Πρόκειται για τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία Ro/Pax «PRINCE» με σημαία Κύπρου και το F/B «BARI» επίσης με σημαία Κύπρου.

Στο πρώτο απασχολούνται συνολικά 36 Ναυτικοί από τους οποίους μόνο 7 Έλληνες ενώ οι υπόλοιποι είναι χαμηλόμισθοι αλλοδαποί, στο δε δεύτερο εργάζονται 49 Ναυτικοί, 32 Έλληνες και 17 αλλοδαποί.

Τα πλοία αυτά όπως μας πληροφόρησαν από το ασφαλιστικό μας Ταμείο δεν έχουν καταθέσει αίτημα για να συμβληθούν ασφαλιστικά οι Ναυτικοί με το ΝΑΤ. ενώ παραβιάζονται ασύστολα η ελληνική ΣΣΕ και τα λοιπά εργασιακά δικαιώματα όπως αυτά είναι κατοχυρωμένα στην ελληνική ναυτική νομοθεσία.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και οι αρμόδιες λιμενικές αρχές όχι μόνο δεν παρεμβαίνουν για να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο αλλά στην ουσία με την στάση τους υπονομεύουν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των Ναυτεργατών και δημιουργούν τις προϋποθέσεις τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα να επεκταθούν και στα πλοία ελληνικής σημαίας που δραστηριοποιούνται στην παραπάνω γραμμή Ελλάδας – Ιταλίας.

Καλούμε το Υπουργείο Ε.Ν, τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και υπηρεσίες αλλά και την ηγεσία της ΠΝΟ (που δηλώνει για πολλοστή φορά άγνοια) να πάρουν για το πρόβλημα αυτό όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται και να επιβάλουν την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών.

 

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                           Ο  Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                   Κροκίδης Νικόλαος

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις