Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018, 09:20

Η ομιλία του προέδρου της ΠΕΣ-ΝΑΤ, Γιώργου Βρανά, στη σύσκεψη των συνταξιούχων, 2 του Οκτώβρη 2016:ΠΕΣ-ΝΑΤ: Να ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ την ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ μας

με αφετηρία την απαίτηση για ανάκτηση απωλειών

Η ομιλία του προέδρου της ΠΕΣ-ΝΑΤ, Γιώργου Βρανά,

στη σύσκεψη των συνταξιούχων, 2 του Οκτώβρη 2016:

Από πλευράς της ΠΕΣ-ΝΑΤ χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που παρευρίσκονται στην σημερινή μας σύσκεψη που στόχο έχει να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την πάλη των συνταξιούχων και να αποκρούσουμε την  βάρβαρη επίθεση Κυβέρνησης εφοπλιστών σε βάρος των συνταξιούχων και όλων των λαϊκών στρωμάτων της χωράς μας.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισες,

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μάς βάζουν όλους και όλες μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντεργατική επίθεση από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι και προσθέτει νέα δυσβάσταχτα μέτρα, καταργεί δικαιώματα που κατακτήθηκαν με ποταμούς αίματος.

Νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές, ομαδικές απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί και ο κατάλογος των θυσιών για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου δεν έχει τέλος. Ένταση της καταστολής και με νέο νόμο που είναι απαίτηση του κεφαλαίου για απαγόρευση απεργιών, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Αποδείχτηκε ότι επιλέχθηκαν για τη βρώμικη δουλειά.

Δεν θα σταθούμε στις περικοπές που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια τις γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά μια και τις  βλέπουμε κάθε μήνα στα χρήματα που παίρνουμε. 

Σε παρέμβαση στο ΝΑΤ των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ ΝΑΤ, στις 20 Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος του ΝΑΤ Ανδρέας Κομματάς, δήλωσε ότι:

Από τη ψήφιση του ν.4387/16 δεν αποδίδουν νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις, ούτε την προσωρινή σύνταξη του άρθρου 29, που διαμορφώνεται από 384 έως 768 ευρώ, όπως καθορίζεται από τη σχετική υπουργική απόφαση.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει  δώσει γραπτή εντολή για καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων Προνοίας στα πλαίσια κατάργησης και ενσωμάτωσής τους στο νέο φορέα ΕΤΕΑΕΠ, μέχρι της 1/1/2017. Με σκοπό την λεηλασία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, που δημιουργήθηκε με το αίμα και των ιδρώτα των ασφαλισμένων τους.

Ήδη στα ενημερωτικά σημειώματα που παίρνουν οι συνάδελφοι για τις επικουρικές συντάξεις γίνεται ξεκάθαρο η κοροϊδία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες περικοπές η δραστική μείωση στις επικουρικές συντάξεις του Οκτώβρη στα μεικτά φτάνει και το 50% δείχνοντας την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο έκτρωμα 4387/16, ανατρέπεται ο νόμος 792/1976 που προβλέπει ότι οι ναυτεργάτες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα βάσει:

● Την πραγματική θαλάσσια υπηρεσία, ● Την άδεια , ● Τον ειδικό συντελεστή με τον οποίο προσαυξάνεται η συνθετική θαλάσσια υπηρεσία.

Επιπρόσθετα με την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ο νέος νόμος προβλέπει:

● Συντελεστή αναπλήρωσης για τον καθορισμό των συντάξεων τα 40 χρόνια (με 300 μέρες ασφάλισης το χρόνο). Πράγμα αδύνατον για τους ναυτεργάτες.

● Για τον καθορισμό του συνταξιοδοτικού μισθού θα παίρνεται υπόψη ο μέσος όρος μισθών των ΣΣΕ από το 2002 και όχι του τελευταίου χρόνου που ισχύει  σήμερα.

Επιπλέον αυτό έχει σαν αποτέλεσμα (ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ) οι μέρες ασφάλισης μας από 360 το χρόνο να γίνουν 300 και να μην συμπεριλαμβάνεται η άδεια 96 μέρες το χρόνο. Συγκεκριμένα ο ποντοπόρος θα χάνει 5 μήνες ασφάλισης το χρόνο (60 μέρες + 96 μέρες άδεια), ενώ ο ακτοπλόος – που έχει λιγότερες μέρες άδεια – περίπου 4 μήνες το χρόνο.

Και θα αφορά και τους σημερινούς συνταξιούχους αφού θα γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων.

Αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με τον αυτόματο «κόφτη» μισθών – συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την εξαΰλωση των εφάπαξ, θα οδηγήσει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις σε παραπέρα δραστική μείωση με καταστροφικές συνέπειες για παλιούς και νέους ασφαλισμένους.

Περικοπές με …βάθος χρόνου

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φέτος η περικοπή στις επικουρικές συνολικά θα ανέλθει στα 174 εκατ. ευρώ, το 2017 στα 291 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 284 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 277 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα φτάσει τα 1.026 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα υποστούν μειώσεις και οι νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδίδονται μετά την ψήφιση του νόμου 4387, οι οποίες θα υπολογίζονται με τους νέους συντελεστές (0,45% για κάθε έτος ασφάλισης).

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν ένα χρόνο, με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, οι επικουρικές συντάξεις είχαν δεχτεί ακόμα ένα χτύπημα, καθώς για πρώτη φορά στους συνταξιούχους είχε επιβληθεί εισφορά για τον κλάδο Υγείας 6%.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισες,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα στους ναυτεργάτες. Στην πράξη, όχι μόνο δεν εφάρμοσε κανένα μέτρο για την ανακούφιση των εργατικών λαϊκών οικογενειών, αλλά μεθοδικά εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και επί πλέον εφαρμόζει το 3ο μνημόνιο και τα δεκάδες σκληρά μέτρα που το συνοδεύουν, τα μέτρα που συμφώνησε με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συνυπέγραψε μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα.

Τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των εταίρων της βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο χρόνος αξιοποιείται για να αποσπάσει η κυβέρνηση τη συναίνεση του λαού και την ανοχή του στα μέτρα που ετοιμάζει.                                                                                                       

Όχι μονό προσπαθούν προκλητικά και επίμονα να εξωραΐσουν τις μειώσεις που είδαν χιλιάδες συνταξιούχοι  στις επικουρικές τους συντάξεις, αλλά προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη περικοπή του ΕΚΑΣ, και υπόσχονται  αυξήσεις στις συντάξεις, αν και όταν η οικονομία κατακτήσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης!

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να συντηρήσουν  προσδοκίες στο λαό ότι έχει να περιμένει κάτι από την καπιταλιστική ανάκαμψη και ότι στο βωμό αυτού του στόχου, αξίζει να καταθέσει κι άλλες θυσίες.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό στα τέλη της περασμένης βδομάδας επιβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση που έκανε τον περασμένο Μάη η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά αντίθετα άνοιξε ένα νέο κύκλο ανατροπών σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Οπως όλα δείχνουν, το επόμενο βήμα θα είναι να μειωθούν και οι κύριες συντάξεις στο όνομα μάλιστα της «ισονομίας» και της εξίσωσης προς τα κάτω, που επικαλείται «διά πάσαν νόσον» η κυβέρνηση.                                                                                           

Οι ύμνοι του Τσίπρα στο «μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας» από το βήμα της διεθνούς ναυτικής έκθεσης "Ποσειδώνια 2016" και αφού υποκλίθηκε στη «διορατικότητα», στην «πρωτοπορία» και τα «οράματα» των εφοπλιστών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και το δικό του «όραμα»: «Το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος», εξυμνώντας το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη «ναυτιλία» και τον νόμο – έκτρωμα 2687/1953.

Το «Μοντέλο» της… «δίκαιης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται ο Α. Τσίπρας, είναι τα αμύθητα κέρδη των εφοπλιστών, οι δεκάδες προκλητικές φοροαπαλλαγές τους, η ανεργία που μαστίζει τους ναυτεργάτες, η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, η χρεοκοπία του ΝΑΤ, τα εγκλήματα που παρουσιάζονται ως εργατικά ατυχήματα, τα απλησίαστα για το λαό εισιτήρια της ακτοπλοΐας, τα νησιά που μένουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάλογα με τα συμφέροντα των «οραματιστών» εφοπλιστών.

Στην ουσία η κυβέρνηση καλεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και συνολικά όλους τους ασφαλισμένους, που παίρνουν συντάξεις πείνας, να συμβιβαστούν με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή, να ξεχάσουν τις απώλειες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητά τους, και να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για σχετική βελτίωση της ζωής τους στην όποια καπιταλιστική ανάκαμψη, την οποία πληρώνουμε με αιματηρές περικοπές.

Τα ελλείμματα του ΝΑΤ έχουν ως κύρια αιτία την «μαύρη – ανασφάλιστη» εργασία.

► Στα ποντοπόρα με την εφαρμογή του ν.2687/53 περί εγκριτικών πράξεων νηολόγησης και τις 11 από το 1980 μέχρι σήμερα τροποποιήσεις του όρου 8, οργιάζει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία. Περισσότεροι από 60.000 ναυτεργάτες εργάζονται στα ελληνόκτητα πλοία σε καθεστώς «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, για τους οποίους οι εφοπλιστές δεν δίνουν στο ΝΑΤ ούτε ένα ευρώ.

► Στην κρουαζιέρα με την ψήφιση του ν.3872/2010 δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ναυτεργάτης με συγκροτημένα δικαιώματα, ώστε ο πλοιοκτήτης να καταβάλλει εισφορές στο ΝΑΤ!

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανοίγουμε μέτωπο για το διαρκές κοινωνικό έγκλημα της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, ώστε, «Το σύνολο των ελληνόκτητων πλοίων που υπόκεινται στο ν.27/1975 να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crew list) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστική προστασία».

Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, με αφετηρία την απαίτηση για ανάκτηση απωλειών. Ποτέ δεν λέμε "ότι έγινε έγινε". Κανένας εργαζόμενος, κανένας κλάδος, κανένα σωματείο από μόνα τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη επίθεση κεφαλαίου – κυβέρνησης – Ε.Ε.

Απευθύνουμε κάλεσμα, για να φτιάξουμε κίνημα πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων μας και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά, κίνημα απαλλαγμένο και χειραφετημένο από την εργοδοσία, το κράτος, τις κυβερνήσεις τους.

Να χτίσουμε το δικό μας αντίπαλο δέος για την υπεράσπιση της ζωή μας, του μέλλοντος των παιδιών μας! Σήμερα, απαιτείται συνολική αλλαγή πορείας!

Το Δ.Σ της ΠΕΣ-ΝΑΤ, συζήτησε και ενέκρινε ομόφωνα το Κείμενο – Κάλεσμα  των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για την διεκδίκηση των απωλειών που έχουμε σε μισθούς – συντάξεις, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν τις ΣΣΕ.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε σωματεία, φορείς, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, να συνταχθούν με το Κείμενο – Κάλεσμα. 

Όλα τα σωματεία να συνεδριάσουν και να συνυπογράψουν το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή σε όλα τα κόμματα εκτός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, να οργανώσουμε πολύμορφους και απεργιακούς αγώνες για την υπεράσπιση του συνόλου των δικαιωμάτων μας.

  • Την κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.
  • Αύξηση όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων, της 13ης και της 14ης σύνταξης.  Αποκατάσταση των απωλειών στους μισθούς και τις συντάξεις που έγιναν από το 2009.
  • Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.
  • Αποκλειστικά Δημόσια δωρεάν Υγεία –  Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασφαλισμένων για φάρμακα εξετάσεις και νοσήλεια.
  • Ο Οίκος Ναύτου να επανδρωθεί άμεσα με ιατρούς και τα απαιτούμενα για τα εργαστήρια ώστε να εξυπηρετεί όλους τους ναυτεργάτες.
  • Να λειτουργήσει και να αξιοποιηθεί άμεσα το ναυτικό νοσοκομείο στα Μελίσσια σαν νοσοκομείο πρόληψης και θεραπείας επαγγελματικών ασθενειών για τους εργαζομένους.
  • Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην Υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Η Διοίκηση της ΠΕΣ-ΝΑΤ χαιρετίζει τους συνταξιούχους ναυτεργάτες όλων των κλάδων, που το προηγούμενο διάστημα έδωσαν πολλές μικρές και μεγάλες μάχες με διάφορες μορφές πάλης για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις τόσο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων όσο και στους αγώνες του εργατικού κινήματος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στην κατεύθυνση αυτή σας καλούμε να συμμετέχετε και να δουλέψετε για τη μαζικοποίηση των συγκεντρώσεων, που καλούν Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις όλων των κλάδων σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στην Αθήνα, όπου έχει ορισθεί παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) για τις 3 Οκτώβρη, 10 το πρωί.

  • Κανένας συμβιβασμός με τη σημερινή άθλια πραγματικότητα, τη μίζερη ζωή που φτιάχνουν για μας και τα παιδιά μας.
  • Αυτός είναι ο μόνος δρόμος στον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε με κάθε θυσία.

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις