Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018, 02:44

D-Day για Hellenic Seaways ή παράταση στο θρίλερ;Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό που διενεργεί η Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση του μεριδίου 40,44% που κατέχει στην Hellenic Seaways, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και εκείνο της κήρυξης του διαγωνισμού ως άγονου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι Μινωϊκές Γραμμές που ήδη κατέχουν το 48,4% της ακτοπλοϊκής εμφανίζονται ως μεγάλο φαβορί της διαδικασίας, ωστόσο στο διαγωνισμό μετέχουν με αξιώσεις δύο ακόμη ενδιαφερόμενοι, η Fortress που ήδη μετέχει στην Attica και  η Eagle Mind με επικεφαλής τον Μάριο Ηλιόπουλο της Seajet.

Σημειώνεται ότι μαζί με το μερίδιο 40,44% διατίθεται επίσης και το μερίδιο που ελέγχεται από άλλους μετόχους που εκπροσωπούνται από την τωρινή διοίκηση της HSW.

Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου οι Μινωϊκές ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης ΓΣ, θέτοντας θέμα για τη διαχείριση της HSW τα τελευταία χρόνια και κάλεσαν την Πειραιώς να προστατεύσουν από κοινού την αξία των μετοχών που κατέχουν στην ακτοπλοϊκή. Η κίνηση της Minoan, ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί προ διμήνου από τον ίδιο το μεγαλομέτοχο της εταιρείας Εμανουέλε Γκριμάλντι, στο πλαίσιο παρουσίας του σε ναυτιλιακό συνέδριο στην Αθήνα.

Το παζλ γύρω από το διαγωνισμό θρίλερ, συμπληρώνουν οι πληροφορίες που θέλουν την τράπεζα διατεθειμένη ακόμη και να κηρύξει άγονη τη διαδικασία σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μέσω του διαγωνισμού δεν εξασφαλίζει ένα εύλογο κατ’ εκείνη τίμημα για την αξία των μετοχών της που αντιστοιχούν στο 40,44% των μετοχών της ακτοπλοϊκής. Αν και οι εμπλεκόμενοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, εντούτοις θεωρείται ότι με κατώφλι τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ένα εύλογο τίμημα προσδιορίζεται στα επίπεδα άνω των 60 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που το προσφερόμενο τίμημα ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει το εύλογο κατά την τράπεζα τίμημα τότε όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, με πιο πιθανό σενάριο την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου.

Υπενθυμίζεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της HSW ανέρχεται σε 194 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 77.615.000 μετοχές. Η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 40,44%, ομάδα μικρομετόχων που εκπροσωπείται και στη διοίκηση της HSW περίπου το 10%, ενώ Όμιλος Γκριμάλντι μέσω των Μινωικών Γραμμών ελέγχει το 48,4% της HSW.

Ο όμιλος Γκριμάλντι θυμίζουμε ότι πέρυσι απέκτησε από μικρομετόχους πάνω από 11 εκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν σε μερίδιο 15,1% αυξάνοντας το ποσοστό που ελέγχει από 33,3% σε 48,4% και διαθέτοντας κατά μέσο όρο 3 ευρώ ανά μετοχή.

Οι μνηστήρες και η επόμενη μέρα

Τα σχέδια της Minoan για την HSW είναι γνωστά και έχουν δηλωθεί επισήμως δια του διευθύνοντος συμβούλου της ακτοπλοϊκής Αντώνη Μανιαδάκη. Στο στόχαστρο της θυγατρικής του ομίλου Γκριμάλντι, ιδιαίτερα μετά και την απόσυρση της Minoan από τις γραμμές της Αδριατικής είναι η είσοδος στις γραμμές του Αιγαίου και του Βορείου Αιγαίου.

Εμπόδιο στις προθέσεις της Minoan, στέκεται το ενδιαφέρον των υπολοίπων συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Η Fortress Investment Group με έδρα τη Νέα Υόρκη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως και διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 60 δισ. αμερικανικά δολάρια. Από το 2014 έχει εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στηνAttica Group διαθέτοντας 75 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ισόποσων ομολογιακών δανείων.

Ο έτερος συμμετέχων, η Eagle Mind του Μάριου Ηλιόπουλου. Ο εφοπλιστής διαθέτει μέσω της Seajets ένα στόλο αποτελούμενο από 11 ταχύπλοα πλοία. Η Iliopoulos Group ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην ακτοπλοΐα το 1997 ενώ ακολούθησαν τη δεκαετία του 2000 νέες αγορές και δρομολογήσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην HSW έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία φαίνεται να ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο γύρω από την ακτοπλοΐα. Είναι σαφές ότι εφόσον ευοδωθούν τα σχέδια της Minoan σχηματοποιείται ο ένας πόλος της επόμενης ημέρας στην ακτοπλοϊκή αγορά, την ίδια στιγμή που τρέχουν οι εξελίξεις και για τους άλλους μεγάλους παίκτες.

Capital.gr

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις