Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, 09:29

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΕφοπλιστές – κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ΝΔ, συνεχίζουν να επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, επιδιώκουν την κατάργηση των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, την διάλυση της δημόσιας ναυτική εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα ο  υπουργός ναυτιλίας κ.Κουρουμπλής σε τοποθέτηση του σε χτεσινή συνεδρίαση στη βουλή, έκανε για άλλη μία φορά δήλωση για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ναυτολογίου» στην κατεύθυνση των εφοπλιστών με την εφαρμογή «όρων σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα». Δηλαδή αυτό που γίνεται με το 75% των ναυτεργατών στα υπό ελληνική σημαία πλοία στην ποντοπόρο ναυτιλία, που δεν έχουν ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση, να γίνεται με όλους τους ναυτεργάτες σε όλες  τις κατηγορίες πλοίων, για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ο αρχηγός της ΝΔ κ.Μητσοτάκη σε χτεσινή ομιλία του στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, για άλλη μια φορά όπως και στα «Ποσειδώνια», κατέθεσε τα διαπιστευτήρια του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, ενώ αναφέρει ότι από τα 4136 ελληνόκτητα πλοία τα 759 έχουν ελληνική σημαία, δεν αναφέρει ότι σε αυτά τα 759 πλοία μόνο το 25% των ναυτεργατών έχουν ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.

Να του θυμίσουμε ότι η τελευταία τροποποίηση του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης που καθορίζεται στο ν.2687/1953 έγινε το 2006 με κυβέρνηση ΝΔ και Υπουργό Ναυτιλίας τον κ.Κεφαλογιάννη, στην οποία καθορίζεται στα υπο ελληνική σημαία πλοία να έχουν ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση  4 έως 6 ναυτεργάτες ανάλογα με την χωρητικότητα. Αντίστοιχα ο ν.3569/2007  δίνει πρόσθετο προνόμιο στους ποντοπόρους εφοπλιστές, τους απαλλάσσει από ασφαλιστικές εισφορές για Έλληνες ναυτεργάτες που υπερβαίνουν σε αριθμό την εγκριτική πράξη.

Ψεύδος αποτελεί αυτό που ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης  ότι «η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές των αλλοδαπών πληρωμάτων που υπηρετούν στα υπό ελληνική σημαία πλοία, αποτελούν άλλη μια «θηλιά» στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου».

Τον ενημερώνουμε ότι μεταξύ άλλων ο όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης του ν.2687/1953 καθορίζει: «Οι αλλοδαποί ναυτικοί δεν βαρύνονται με εισφορές για το ΝΑΤ ή για οποιοδήποτε άλλο ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο και δεν αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής καλύψεως ή άλλης παροχής από τα ταμεία αυτά. Ο πλοιοκτήτης δεν βαρύνεται με εισφορές προς οποιοδήποτε ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο, ούτε με άλλης μορφής ασφαλιστική ή κοινωνική επιβάρυνση για την χρησιμοποίηση των αλλοδαπών ναυτικών».

Κυβέρνηση – ΝΔ, συναγωνίζονται ποιος θα προσφέρει περισσότερα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, την ώρα που ξεζουμίζουν τα λαϊκά εισοδήματα, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν πάνω από 56 νομοθετικές προνομιακές απαλλαγές με αποκορύφωμα τον ν.27/1974 που καθορίζει την φορολογία που καταβάλλουν με βάση του κόρους των πλοίων τους και είναι λιγότερη από την εφορία που καταβάλλει ένας Α’ Πλοίαρχος ή Α’ Μηχανικός!!! Ενώ η ΣΣΕ στα ποντοπόρα έχει να ανανεωθεί από το 2010.

Συνέχεια στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί η χτεσινή δήλωση του υπουργού ναυτιλίας κ.Κουρουμπλή για ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού από ΜΚΟ, που θα προστεθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση εκδίδοντας διπλώματα και πιστοποιητικά έναντι αμοιβής.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές, να συνεχίσουμε με οργάνωση και αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

arxipelagos

Συντάκτης: arxipelagos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις