Τρίτη 21 Αυγούστου 2018, 08:50

Cargo ships & Bulkcarriers: Σε «ελεύθερη πτώση» ναύλοι & αξίες πλοίων

Photo by: Petros Psarras


Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται- και πάλι- τους τελευταίους δύο μήνες η ναυλαγορά στο χώρο των πλοίων ξηρού φορτίου- χύδην (bulk carriers), συμπαρασύροντας και τις αξίες των πλοίων.

Την Παρασκευή 13/11 ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI) κατέγραψε νέα μείωση κατά 19 μονάδες και έκλεισε στις 560 μονάδες, καταγράφοντας μείωση μεγαλύτερη του 40% το τελευταίο δίμηνο, με αποτέλεσμα τα έσοδα των πλοίων να επαρκούν στο να καλύψουν μόνο τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων εξαιρουμένου του χρηματοδοτικού κόστους (OPEX Break Even Point).

Ωστόσο, οι δυσμενείς προβλέψεις του ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του για την Παγκόσμια Ανάπτυξη και για το Παγκόσμιο Εμπόριο μόνο αισιοδοξία δεν δημιουργούν, καθώς όπως αναφέρει οι ροές Παγκοσμίου Εμπορίου έχουν υποχωρήσει επικίνδυνα, σε σημείο που θυμίζουν εποχές Παγκόσμιας ύφεσης και η μόνη ελπίδα για το 2016 είναι αν οι δράσεις που έχει αναλάβει η Κίνα θα μπορέσουν να διασφαλίσουν μία άνοδο.

Η εκτίμηση του Οργανισμού για την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Εμπορίου φέτος είναι στο 2%, επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει μόλις 5 φορές στις πέντε τελευταίες δεκαετίες και που συνέπεσαν με περιόδους ύφεσης, όπως το 1975, 1982-83, 2001 και 2009.

Έτσι, μετά από ένα δύσκολο 2015, οι προβλέψεις για το 2016 μόνο ευοίωνες δεν είναι και πλέον ναυλομεσίτες εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι δεν θα αργήσουμε να ξαναδούμε τον δείκτη της ναυλαγοράς των bulk carriers στα επίπεδα των  509 μονάδων, που καταγράφτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και ήταν ιστορικό χαμηλό 30ετίας.

Οι αξίες των πλοίων

Αυτή η κατακόρυφη πτώση της ναυλαγοράς έχει επιπτώσεις και στις αξίες των πλοίων και όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία επισκόπηση της ναυτιλιακής αγοράς ο ναυλομεσιτικός οίκος George Moundreas κατέγραψε ως παράδειγμα ότι για ένα Handysize, χωρητικότητας 32.000 τόνων η τιμή για νέα παραγγελία είναι περίπου στα $ 21 εκ., ενώ για ένα αντίστοιχο μεταχειρισμένο 5ετίας η τιμή του είναι κατά 45% μειωμένη, δηλαδή στα $ 11,5 εκ. περίπου…

Το παραπάνω ενδεικτικό παράδειγμα εξηγεί, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, γιατί πολλοί εφοπλιστές στρέφονται στην αγορά των μεταχειρισμένων αντί να επενδύουν σε νέες παραγγελίες.

Η Compass Maritime στην εβδομαδιαία ανάλυσή της σημειώνει, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μείωσης των αξιών των πλοίων, την πώληση ενός σύγχρονου μεγάλου Cape Bulker, του «Aurora Venus» (χωρητικότητα 180.000 τόνων, κατασκευή 2009, στην Ιαπωνία) σε εταιρεία με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί περίπου 26 εκατομ. δολαρίων.

Η τιμή αυτή βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με την πώληση της περασμένης εβδομάδας του κατά δύο χρόνια νεότερου «CHURCHILL BULKER" (χωρητικότητα 179.362 τόνων / κατασκευής 2011, στην Κορέα), το οποίο πωλήθηκε για 28,5 εκατ. $ στη Diana Shipping.

Σε άλλες περιπτώσεις καταγράφονται αγοραπωλησίες κατασκευασμένων στην Ιαπωνία πλοίων με απώλεια ενός- δύο εκατομμυρίων δολαρίων από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Μια τέτοια αγοραπωλησία ήταν του μεσαίου μεγέθους (Ultramax) «STAR AQUARIUS» (χωρητικότητα 60.916 τόνων, κατασκευής 2015, στην Ιαπωνία), που αποκτήθηκε από Ελληνική εταιρεία αντί 23 εκατομμυρίων $ αλλά και του (kamsarmax) «Tiare» (χωρητικότητας 83.688 τόνων, κατασκευής 2009, στην Ιαπωνία) το οποίο πωλήθηκε στην ελληνικών συμφερόντων εταιρεία «Chronos».

Μια τρίτη περίπτωση, που είχε καταγραφεί, την περασμένη εβδομάδα, από τη Golden Destiny, ήταν η αγοραπωλησία του παρόμοιας με τα παραπάνω χωρητικότητας «Red Lily» (χωρητικότητα 76.606 τόνων, κατασκευής 2004, στην Ιαπωνία) το οποίο αγοράστηκε από Έλληνες αντί μόλις 8,7 εκατομ. $.

Άλλες αγορές bulk carriers που έκαναν Έλληνες και καταγράφτηκαν, την περασμένη εβδομάδα, αφορούσαν τα εξής πλοία:

•    «KONKAR GEORGIOS», χωρητικότητας  46.670 τόνων, κατασκευής 1997, στην Ιαπωνία, αντί 4,2 εκατομμυρίων $.
•    «GREAT DREAM», χωρητικότητας  33.745 τόνων, κατασκευής 2004, στην Ιαπωνία, αντί 7,25 εκατ. $.

 

πηγή pireas2day.gr

Συντάκτης: petrospsarras

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Σχετικές ειδήσεις