Εμφάνιση αποτελεσμάτων σε εξέλιξη 1 έως 3 από 3
 1. #1

  Blue Star 1 - (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)  Route Piraeus - Heraklion
  IMO 9197105
  Building year 2000
  Building yardVan der Giessen-de Noord, Netherlands (#976)
  Owner Strintzis Lines Shipping
  Operator Blue Star Ferries
  Length 171,4 m
  Breadth 25,7 m
  Draft 6,45 m
  GT 29.415
  Machinery 4 * MAN B&W 8L58/64 + 3 * MAN B&W 6L28/32
  Speed 28 kn.
  Number of passengers1.600
  Number of beds430
  Number of cars 850
  Lanemetres 1.780
  Port of registry Piraeus
  Flag Greece
  Former names
  Former owners
  Sister ships Blue Star 2

  link για pchands  Ετοιμαστείτε λοιπόν να ταξιδέψετε μαζί μας, αυτή τη φορά με το περήφανο Blue Star 1, στο Αρχιπέλαγος!
  Φίλες και φίλοι «Welcome on Board»!  Ένα λαμπρό άστρο μας οδηγεί στο νέο μας αφιέρωμα στο Αρχιπέλαγος... το άστρο αυτό δεν είναι άλλο από το βαθύ μπλε, σε κίτρινο φόντο, αστέρι της Blue Star Ferries!
  Ένα αστέρι που εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον μας ταξιδεύει σταθερά στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
  Ένα αστέρι που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του Αιγαίου μας.
  Aυτό το αστέρι φορά στην τσιμινιέρα του με καμάρι και το Blue Star 1, ένα από τα δύο μεγάλα βαπόρια-αστέρια της εταιρίας με το μπλε στόλο!
  Ένα πλοίο μεγαλόπρεπο και στιβαρό στην κατασκευή του, αφού είναι ευρωπαϊκής ναυπήγησης. Το πλοίο αποπερατώθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, μια χώρα με μεγάλη παράδοση στη ναυπηγική. Ιστορικά, γερά ποστάλια, που αγαπήθηκαν και ταξίδεψαν στις θάλασσες του κόσμου, έχουν ναυπηγηθεί στην Ολλανδία στο βάθος των χρόνων.
  Ένα πλοίο που έχει εκτιμηθεί και καταξιωθεί ιδιαίτερα όλα αυτά τα χρόνια στη γραμμή των Δωδεκανήσων, αφήνει για λίγο τη γραμμή του και μεταφέρεται στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να το γνωρίσουν και να το αγαπήσουν και οι επιβάτες και καραβολάτρες της Μεγαλονήσου.
  Ξεκινάμε από την ιδιαίτερα φουτουριστική, μεγάλη, πανοραμικής θέας, Γέφυρα. Τα όργανα φανταστικά και υπερσύγχρονα και τα «κοντέρ» δείχνουν 28+ κόμβους, όταν το πλοίο πιάνει τη μέγιστη ταχύτητά του!
  Εκεί μας υποδέχεται ο Καπετάν Παναγιώτης Καραμόσχος, ο Πλοίαρχος του Blue Star 1, που βρίσκεται στο πλοίο από το 2008. Ο Καπετάνιος έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα χειριστήρια του πλοίου, αφού όπως θα δείτε και στα βίντεο που έχουμε ετοιμάσει, τα δουλεύει με πολύ απαλές κινήσεις, σαν να τα χαϊδεύει και φυσικά αυτά ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές του! Ο Καπετάν Παναγιώτης έχει μακρά ιστορία στην ελληνική ακτοπλοία και έχει καπετανέψει σε πολλά πλοία που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στις ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες. Ο ίδιος κατάγεται από ένα άγονο νησί, ξεχασμένο από την πολιτεία όσον αφορά τις σωστές και ποιοτικές συγκοινωνίες, την όμορφη Λήμνο.


  Ο Cpt Νικόλαος Γερακίτης

  Στη Γέφυρα του Blue Star 1 συναντήσαμε ακόμη τον Καπετάν Νικόλαο Γερακίτη, τον Ύπαρχο του βαποριού. Τον Καπετάν Νικόλα τον έχουμε συναντήσει και στο άλλο καμάρι του ομίλου, το SUPERFAST XII, αφού έκανε εκεί αρκετά χρόνια σαν Ύπαρχος. Είναι ένας ήρεμος άνθρωπος, χαμηλών τόνων και το έχει στο αίμα του το «καπετανιλίκι», από μικρό παιδί! Από συνάδελφους του Πλοιάρχους, μάθαμε πως πρόκειται για έναν έτοιμο και ιδιαίτερα ικανό Καπετάνιο, οπότε του ευχόμαστε σύντομα να πλοιαρχήσει και καλή συνέχεια στη λαμπρή καριέρα του!
  Την ομάδα της Γέφυρας συμπληρώνουν οι δύο Υποπλοίαρχοι, κ.κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Χρήστος Τζουάνης καθώς και η Δόκιμος Πλοίαρχος κ. Μαρίνα-Αναστασία Χιώτη.


  Ο Α' Μηχανικός κ. Ανδρέας Κούλης,

  Αφήνουμε τη Γέφυρα και ακολουθώντας τον Α’ Μηχανικό κ. Ανδρέα Κούλη, κατεβαίνουμε στην καρδιά του σκάφους. Εκεί όπου χτυπά δυνατά και ρυθμικά και έτσι όλα ξεκινούν και καταλήγουν εκεί! Ο Μαστρό Ανδρέας Κούλης, γέννημα-θρέμμα του Πειραιά, μας μίλησε on camera για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τα μηχανικά χαρακτηριστικά του Blue Star 1 καθώς και για τη ζωή του στα καράβια. Μας πρόσφερε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους του μηχανοστασίου, οι οποίοι λάμπουν από τη σχολαστική φροντίδα και καθαριότητα. Η τακτική και άψογη συντήρηση των μηχανικών μερών φαίνεται από την πρώτη ματιά. Δώσαμε μάλιστα το παρών κατά την εκκίνηση των μηχανών στο λιμάνι του Ηρακλείου και έτσι ζήσαμε ακόμη μια όμορφη εμπειρία. Κατόπιν είχαμε την ευκαιρία να αφουγκραστούμε και οι ίδιοι τις πανίσχυρες MAN μηχανές να δουλεύουν με ζωηρό τέμπο!

  Το team της Μηχανής συμπληρώνουν ακόμη ο ΑΒ’ Μηχανικός, Μαστρό Κυριάκος Παπαδάκης, ο εκ Ληξουρίου Κεφαλονιάς Προϊστάμενος Ηλεκτρολόγος, κ. Βασίλης Αντωνέλλος, ο Β’ Μηχανικός, κ. Διαμάντης Μιχάλης, ο Α’ Ηλεκτρολόγος, κ. Κώστας Χαλεπάκης και ο Μηχανοδηγός κ. Γιώργος Προφήτης.  Ανεβαίνοντας προς τους χώρους των γκαράζ, εντυπωσιάζει η άνεση και άπλα των χώρων και δημιουργείται άμεσα η απορία, πως γεμίζουν όλοι αυτοί οι χώροι! Γιατί κάτω από τα δύο μεγάλα και κύρια garage που καταλαμβάνουν τα deck από το 3 μέχρι το 6, υπάρχουν ακόμη δύο για ΙΧ οχήματα στο 1 και 2 deck. Στους πελώριους καταπέλτες του Blue Star 1, συναντήσαμε τον κ. Παναγιώτη Μπαλαλά, Ναύκληρο του πλοίου.
  Ακολουθήσαμε τις κυλιόμενες σκάλες και μας οδήγησαν στο deck 7, το κεντρικό deck, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι του πλοίου.
  Μπαίνοντας στο σαλόνι Entrance Lounge, μπροστά μας είναι τοποθετημένη χαμηλά μια μεγάλη οθόνη, η οποία θα εξελιχθεί σε ιδιαίτερα ευχάριστη συντροφιά για τις ώρες του ταξιδιού, μιας και μας δείχνει ανά πάσα στιγμή, το ακριβές στίγμα του βαποριού, μέσω δορυφόρου.
  Περπατώντας στα γυαλιστερά πατώματα, όπου κυριαρχεί η ζεστή αίσθηση του ξύλου και οι θερμοί, ζωντανοί χρωματισμοί, συναντάμε την εξίσου ζεστή reception του πλοίου, στην οποία μας υποδέχονται ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος, κ. Ανδρέας Μαντέλης, ο Αρχιθαλαμηπόλος κ. Αναστάσιος Αλεξάκης και η πλοιοσυνοδός κ. Κατερίνα Πούλιου.
  Εκεί απαθανατίσαμε σε μια ομαδική φωτογραφία, όλο το Πλήρωμα του ξενοδοχειακού.  Το Πλήρωμα του ξενοδοχειακού ήταν ιδιαίτερα ζεστό και φιλόξενο, επιδεικνύοντας άψογο επαγγελματισμό και μας βοήθησε ιδιαίτερα στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων και της φωτογράφισης, για τις ανάγκες του αφιερώματος.
  Ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος κ. Ανδρέας Μαντέλης μας παραχώρησε συνέντευξη στο φακό του arxipelagos.com και μας περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τους όμορφους και ζεστούς χώρους του Blue Star 1. Δείτε τη στο βίντεο που έχουμε ετοιμάσει.
  Δίπλα από τη reception, στο Λογιστήριο του Blue Star 1 χαιρετήσαμε τον Προϊστάμενο Οικονομικό του πλοίου, κ. Νίκο Τσεβά και τον κ. Νταλαρή Βασίλη, Λογιστή Α’. Ακόμη μια καλησπέρα στον κ. Γιώργο Καταγά, τον Φροντιστή του πλοίου.

  Το μεγάλο ατού του Blue Star 1, που δεν υπάρχει σε άλλο βαπόρι της ακτοπλοίας, εκτός από το αδελφό του Blue Star 2, είναι το πρυμνιό και πλωριό του σαλόνι!
  Το πρυμνιό ευρύχωρο σαλόνι με το bar του, με την ονομασία Yacht Club, με τα χορταστικά παράθυρα που διαθέτουν την καλύτερη θέα στο Αρχιπέλαγος, είναι ο,τι καλύτερο μπορεί να απολαύσει ένας καραβολάτρης και φυσικά ο τυχερός επιβάτης του πλοίου, αφού κάθεται αναπαυτικά και απολαμβάνει την άπλετη θέα πίσω και γίνεται ένα με τα φοβερά απόνερα του πλοίου, όπου λόγω της υψηλής ταχύτητας και του μεγέθους του σκάφους, είναι άκρως εντυπωσιακά! Μάλιστα την ώρα των γυρισμάτων και της φωτογράφισης, μια κυρία επιβάτης απευθυνόμενη σε εμάς, εκφράστηκε με πολλά λόγια θαυμασμού για το συγκεκριμένο χώρο, καθώς όπως μας ανέφερε δεν είχε συναντήσει κάτι ανάλογο σε άλλο καράβι της γραμμής.  Υπάρχει ακόμη ένα αντίστοιχο, εξίσου χαρισματικό σαλόνι στο πλοίο, το Observation Lounge, με το flocafe – Roma cafe και τον κ. Περικλή Λιναρδάτο, θαλαμηπόλο, να εξυπηρετεί τους επιβάτες του ξεχωριστού σαλονιού της πλώρης με την απέραντη, πανοραμική θέα μπροστά και μάλιστα από υψηλό σημείο. Όπως προαναφέραμε και τα δύο σαλόνια βρίσκονται στο επίπεδο 7 του πλοίου και είναι το Α και το Ω της άνεσης και απόλαυσης ταξιδιού στο Blue Star 1 (όπως επίσης και στο αδελφό Blue Star 2), τοποθετημένα το ένα στην πλώρη και το άλλο στην πρύμνη. Ενδιάμεσα, στα πλευρικά σαλόνια, όπως θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και στο βίντεο με τους εσωτερικούς χώρους που έχουμε ετοιμάσει, υπάρχουν μεγάλα παράθυρα, που φτάνουν σχεδόν μέχρι το δάπεδο, προσφέροντας την απόλυτη φωτεινότητα στο χώρο και δημιουργώντας ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον που λάμπει.
  Στο επίπεδο 7 υπάρχουν ακόμη οι χώροι με τα αριθμημένα άνετα καθίσματα αεροπορικού τύπου, εξοπλισμένοι με τηλεοράσεις σύγχρονης τεχνολογίας, ο παιδότοπος και το internet corner για πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επισκεφτήκαμε και το κατάστημα του πλοίου, όπου υπεύθυνη είναι η γλυκύτατη και καλή φίλη Μαργαρίτα. Εκεί βρήκαμε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές σε όλα τα προϊόντα και κυρίως στα αρώματα, όπου είναι ανάλογες των duty free.
  Μια πρωτοτυπία και πρωτοπορία που υπάρχει μόνο στα πλοία της Blue Star Ferries, έχει να κάνει με την ύπαρξη καταστημάτων γρήγορου, ποιοτικού φαγητού Goody’s και flocafe. Έτσι και στο Blue Star 1 συναντήσαμε το κατάστημα Goody’s όπου εξυπηρετεί μαζί με το Self service και φυσικά τα γνωστά καφέ Flocafe, με ποικιλία ροφημάτων και σνακς.
  Το καπέλο όμως «βγάλαμε» στον Αρχιμάγειρα του πλοίου κ. Δημήτρη Κρητικό και στο ταλαντούχο team του, για τις υπέροχες δημιουργίες του, υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων!  Το A la Carte Restaurant, δίπλα στα μεγάλα παράθυρα, ώστε να συνδυάζει και την απέραντη θέα στο βαθύ γαλάζιο.

  Τέτοιες δημιουργίες άριστων γευστικών αισθήσεων, μπορεί ο τυχερός επιβάτης να απολαύσει στο A la Carte Restaurant, δίπλα στα μεγάλα παράθυρα, ώστε να συνδυάζει και την απέραντη θέα στο βαθύ γαλάζιο.
  Η ατμόσφαιρα στο A la Carte τέλεια, σε ταξιδεύει και κυριολεκτικά και μεταφορικά! Το menu καλύπτει όλα τα γούστα και η ποικιλία κρασιών μας εκπλήσσει ευχάριστα.
  Η εξυπηρέτηση του προσωπικού αγγίζει το τέλειο, γιατί έχει τεράστια εμπειρία από τα κρουαζιερόπλοια πολλών αστέρων, όπου προέρχονται οι περισσότεροι.
  Ανεβαίνουμε ένα επίπεδο, στο επίπεδο 8 και ξεκινώντας από πρύμα, θα πιούμε ένα ποτό στο Atrium Bar, όπου βρίσκεται ένας χώρος ιδιαίτερα μεγάλος για τους καπνιστές, διότι είναι μια βεράντα κλειστή που καλύπτεται επαρκώς με τζαμαρίες για τον αέρα και το κρύο.
  Προχωρώντας προς τα εμπρός συναντάμε τις καμπίνες και πιο πλώρα τις lux καμπίνες. Καμπίνες με ξεχωριστές ανέσεις και πολυτέλεια και το πιο σημαντικό όλων, είναι ότι στερούνται και του πιο παραμικρού κραδασμού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ήσυχες καμπίνες λοιπόν, χωρίς vibrations και αυτό το οφείλουν στην ιδιαίτερα στιβαρή κατασκευή, όπως προαναφέραμε, των Ολλανδών ναυπηγών.
  Αξίζει να σημειώσουμε την ύπαρξη καμπίνων pure, μια ξεχωριστή άνεση που ξεκίνησε με ιδιαίτερη επιτυχία από πολυτελή ξενοδοχεία και υιοθέτησε πρώτος ο όμιλος ATTICA, προσθέτοντας καμπίνες pure στα πλοία της Blue Star Ferries και της SUPERFAST FERRIES.
  Έτσι δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν κι από το πολυτελέστατο και υπερσύγχρονο Blue Star 1. Σε μια καμπίνα pure ο αέρας ανανεώνεται συνεχώς και έτσι αυτό έχει ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στη διάθεση του τυχερού επιβάτη. Μάλιστα οι καμπίνες pure βοηθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό στην υγεία και διαμονή ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.
  Στο βίντεο που έχουμε ετοιμάσει, έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε τις ανέσεις των καμπίνων που διαθέτει το χαρισματικό Blue Star 1!

  Εξωτερικά το Blue Star 1 βγάζει μια δυναμική ενός περήφανου και μεγαλόπρεπου βαποριού. Τα εξωτερικά πλάνα που καταγράψαμε για το αφιέρωμα, αποτύπωσαν αυτή τη δυναμική εικόνα, που θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στα καραβολατρικά βίντεο που έχουμε ετοιμάσει.
  Ένα πλοίο που γεμίζει με μπλε τους φακούς των μηχανών μας και τραβάει τα βλέμματα σε όποιο λιμάνι κι αν βρεθεί. Ένα πλοίο που χαίρεσαι να το βλέπεις! Πόσο μάλλον να το ταξιδεύεις!
  Το Blue Star 1 πάντως σας περιμένει… να σας ταξιδέψει στο Αρχιπέλαγος… με οδηγό το μπλε αστέρι σε κίτρινο φόντο!

  Για το arxipelagos.com Σίμος Μιχάλογλου

  BLUE STAR 1

  Αναχώρηση από τo λιμάνι του Πειραιά

  Εσωτερικοί Χώροι

  Άφιξη στο Ηράκλειο

  Εξωτερικά πλάνα

  Αναχώρηση απο Ηράκλειο
  Γνωριμία με το μηχανοστάσιο
  Άφιξη στον Πειραιά & «Τέλος ταξιδιού»

  .


  BLUE STAR 1: Interiors Slide Show ΗD


  .
  Παναγιώτης Καραμόσχος : ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ
  Ανδρέας Κούλης : Α' ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
  Ανδρέας Μαντέλης : ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΘ/ΠΟΛΟΣ


  .
  ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ BLUE STAR 1

  TO ΠΛΗΡΩΜΑ TOY ΠΛΟΙΟΥ

  Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  ΚΑΜΠΙΝΕΣ

  Restaurant

  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

  ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ

  .
  ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΛΟΙΟΥ

  BLUE STAR 1 ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΡΕΜΕΤΖΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ( VIDEO)  link για pchands


  Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία

  τον κ. Διονύσιο Θεοδωράτο, εμπορικό Διευθυντή Γραμμών Εσωτερικού,

  την κ. Χριστίνα Γρηγορά, Διευθύντρια του τμήματος Marketing,

  τον καλό φίλο κ. Γεώργιο Σακέλλη, από το τμήμα Marketing της Blue Star Ferries

  και την κ. Νάνσυ Χατζή από το τμήμα Marketing


  ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ BLUE STAR FERRIES

  τον κ. Σκούτα Ιωάννη, Γενικό Διευθυντή ναυτιλιακού και τεχνικού τμήματος,
  τον κ. Κωνσταντίνο Μαρκέτο, τεχνικό Διευθυντή,

  καθώς και όλο το τεχνικό team της Blue Star Ferries.  Ευχαριστούμε τους καλούς μας φίλους από το Πλήρωμα, που μας ταξίδεψαν με το χαρισματικό Blue Star 1,

  Τον κ. Πλοίαρχο, Καπετάν Παναγιώτη Καραμόσχο,
  Τον κ. Α’ Μηχανικό, Μαστρό Ανδρέα Κούλη,
  Τον κ. Ύπαρχο, Καπετάν Νικόλαο Γερακίτη,
  Τον Προϊστάμενο Οικονομικό, κ. Νικόλαο Τσεβά,
  Τον Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο, κ. Ανδρέα Μαντέλη
  Τον Ναύκληρο, κ. Παναγιώτη Μπαλαλά

  Όλους τους Αξιωματικούς και το Πλήρωμα του Blue Star 1, για την ιδιαίτερη συμβολή και βοήθειά τους στην πραγματοποίηση του πλήρους αφιερώματος στο πλοίο.
  Στο ταξίδι για το αφιέρωμα συμμετείχαν οι

  Σίμος Μιχάλογλου & Λίνα Ζαφείρη (β' κάμερα):Κάμερα

  Λίνα Ζαφείρη : Φωτογράφιση

  Λίνα Ζαφείρη:Σημειώσεις

  Σίμος Μιχάλογλου : Συνέντευξη

  Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος - Montage, Computer Graphics Animation,
  Ήταν μια παραγωγή του arxipelagos.com σε συνεργασία με τη Blue Star Ferries
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ARXIPELAGOS : 23-07-2017 στις 04:11 PM

 2. #2
  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ !!! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΏΜΑΤΑ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ !!!!!
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη minoan : 20-07-2012 στις 02:26 PM

 3. #3
  Είστε οι καλύτεροι!!! συνεχίστε έτσι να μας ταξιδεύετε !!!

Παρόμοια Θέματα

 1. Απαντήσεις: 19
  Τελευταίο Μήνυμα: 10-10-2014, 12:54 PM

Tags for this Thread

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε απαντήσεις
 • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις αναρτήσεις σας
 •  
 • BB code είναι σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία